Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/5/8/5867d9a0-bd7d-4d69-a5f5-69a676dd326e/veganskehody.sk/web/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39
Ako si (ne)prejesť planétu. - Vegánske hody

Ako si (ne)prejesť planétu.

Kolaps oceánskych ekosystémov, katastrofické klimatické zmeny v podobe rozrastania púští a stúpania hladiny oceánov, či viac poľnohospodárskych plodín pestovaných pre zvieratá ako pre ľudí. Aj takto vyzerá podľa odborníkov naša budúcnosť, pokiaľ radikálne nezmeníme svoje stravovanie.

Doposiaľ sme sa v rámci kampane Jem pre lepší svet zaoberali dopadmi živočíšnej výroby na jednotlivé časti životného prostredia a prírody. Pozreli sme sa na emisie skleníkových plynov, spotrebu a znečistenie vody, nároky na pôdu, odlesňovanie a biodiverzitu, odpad, rybolov a oceány. Pri tomto širokom zábere problémov, nám však môže ľahko uniknúť celkový obraz a predstava o veľkosti dopadov živočíšnej výroby na životné prostredie.

Údaje, ktoré sme vám priniesli, popisovali najmä súčasný stav, kedy má k živočíšnym výrobkom na tanieri pravidelne prístup iba časť svetovej populácie, najmä z bohatších častí sveta ako Európa, Severná Amerika či Austrália. V súčasnosti však rozvojové krajiny zažívajú okrem rastu populácie aj rast ekonomiky a rozmach stredných tried. S rastúcim bohatstvom stúpa dopyt po životnom štandarde bohatých krajín a s ním spojenou vysokou spotrebou živočíšnych výrobkov. Odhady Organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo OSN hovoria, že v roku 2050 svetová populácia narastie na 9 – 10 miliárd obyvateľov a spolu s populáciou bude raketovým tempom rásť aj spotreba živočíšnych výrobkov. Odhaduje sa, že do roku 2050 sa zdvojnásobí spotreba mäsa v porovnaní s rokom 2000 a podobný vývoj čaká aj spotrebu mliečnych výrobkov.

Rast spotreby sa však nevyhnutne odzrkadlí aj na raste dopadov živočíšnej výroby na životné prostredie. Očakáva sa úmerný nárast emisií skleníkových plynov, spotreby vody, ale aj rozrastania živočíšnej výroby na úkor vzácnych ekosystémov, akými sú dažďové pralesy. Odhady dokonca hovoria, že v roku 2050 bude viac plodín pestovaných ako krmivo pre hospodárske zvieratá, než priamo pre ľudí.

Je ešte kam ďalej rásť?

Tento trend je však neudržateľný a spotreba začína narážať na limity planéty. V roku 2048 sa očakáva pri súčasnom vývoji kolaps oceánskych ekosystémov. Rovnako pri súčasnom trende vysoko pravdepodobne nebude možné dosiahnuť oteplovanie planéty, ktoré by nepresiahlo obávané 2 stupne celzia. Daná štúdia z roku 2014 konštatuje, že pokiaľ radikálne neznížime spotrebu mäsa a živočíšnych výrobkov, budeme musieť čeliť katastrofickým klimatickým zmenám v dôsledku prekročenia pomyselnej hranice 2 stupňov, v podobe zvyšovania hladiny oceánov, rozrastania púští, vymierania živočíšnych druhov a migrácie. K rovnako zásadným záverom prišla aj Organizácia spojených národov, pričom jej Envrionmentálny program konštatuje nasledovné:

Očakáva sa že dopady poľnohospodárstva zásadne narastú kvôli rastu populácie, ktorý navýši spotrebu živočíšnych výrobkov. Zásadná redukcia týchto dopadov by bola možná jedine pri zásadnej celosvetovej zmene stravovacích návykov s odklonom od živočíšnych výrobkov.

Riešenie na tanieri

Závery výskumov a OSN hovoria celkom jasne, že bez vyraďovania živočíšnych výrobkov z nášho jedálnička, to jednoducho ďalej nepôjde. Vyradením živočíšnych výrobkov zo svojho jedálnička dokážeme prispieť k spomaleniu či rovno zastaveniu klimatických zmien. Každý deň totiž prechodom na vegánsku stravu dokážeme ušetriť až 4,3 kilogramu emisií skleníkových plynov, množstvo vody, spomaliť výrub lesov a dažďových pralesov vďaka 5-násobne nižším nárokom vegánskej stravy na pôdu a dokážeme odvrátiť kolaps oceánskych ekosystémov. To sú rozhodne výsledky, ktoré stoja za prehodnotenie nášho jedálnička.

Je najvyšší čas, aby sme začali prehodnocovať, či nám mäso na tanieri naozaj stojí za zničenie planéty, alebo sa rozhodneme sústo po súste budovať svet, ktorý bude udržateľný a ohľaduplný. Je čas rozhodnúť sa myslieť na budúcnosť a vyradiť zo svojho jedálnička živočíšne výrobky ako mäso, mlieko, vajcia či syry, ktoré neúmerne zaťažujú našu planétu. Svoje rozhodnutia o budúcnosti planéty robíme každý deň pri každom svojom jedle. Začnime robiť správne a udržateľné rozhodnutia. Začnime jesť pre lepší svet!

Pre viac informácií o dôsledkoch živočíšnej výroby, o vegánstve a o kampani #JemPreLepsiSvet, sledujte našu stránku www.veganskehody.sk

logo-banner3

Použité zdroje:
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0701e/a0701e.pdf
http://www.chathamhouse.org/sites/files/chathamhouse/field/field_document/20141203LivestockClimateChangeBaileyFroggattWellesley.pdf
http://www.vims.edu/research/units/labgroups/marine_biodiversity/publications/_pdf/Worm%20et%20al%202006.pdf
http://www.unep.org/resourcepanel/Portals/24102/PDFs/PriorityProductsAndMaterials_Report.pdf

ZDIEĽAŤ