Tentokrát zavítame do indickej kuchyne a vyskúšame si veľmi jednoduchú cícerovú špecialitu Chana Masala, ktorá vám rozvonia celý dom.
Chana Masala v priamom preklade znamená korenený cícer a výsledný recept za týmto názvom rozhodne nezaostáva. V tejto severoindickej špecialite sa totiž zbiehajú chute a vône hneď niekoľkých zásadných korenín tohto regiónu, ktoré vám poľahky rozvoňajú celý dom. Táto zmes korenín, v ktorej sa zbieha kumín, mletý koriander, chilli papričky a garam masala, sa skvele dopĺňa so sviežosťou paradajok, citrónu a čerstvého koriandru. Vo výsledku tak vzniká sýty, chutný a voňavý pokrm, ktorý si aj vďaka svojej ľahkosti prípravy hravo nájde cestu medzi vaše najobľúbenejšie jedlá. Predstavujeme vám teda legendárnu Chana Masalu!
Na 4 porcie Chana Masala budeme potrebovať:
- 2x 400g konzerva cíceru
- 2x 400g konzerva krájaných paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 5 cm kus zázvoru
- 4 čerstvé thajské chilli papričky (bird’s eye)
- 1 pl mletého kumínu (rímskej rasce)
- 1 pl mletého koriandru
- 2 čl garam masala
- 1 čl kurkumy
- 3 pl citrónovej šťavy (30 ml)
- za hrsť čerstvého koriandru (vňať)
- 2 čl soli
- repkový olej
Postup prípravy
- Cibuľu nakrájame na drobno. Cesnak, zázvor a chilli rozdrobíme v mažiari, rozmixujeme, alebo nastrúhame na drobno.
- V hrnci speníme cibuľu na rozpálenom oleji. Následne primiešame zmes z mažiara a restujeme, pokým sa nerozvonia.
- Pridáme kumín, mletý koriander, kurkumu a 1 čl garam masaly. Dobre premiešame a krátko restujeme.
- Pridáme paradajky, osolíme a restujeme až do zhustnutia.
- Vodu z cícera zlejeme do nádoby a odložíme na ďalšie použitie. Cícer zamiešame do zmesi a necháme zovrieť. Po zovretí varíme na najmenšom plameni približne 20 minút, až kým omáčka nezhustne do konzistencie redšej pasty.
- Na záver primiešame 1 čl garam masaly, polovicu nakrájaného čerstvého koriandru a citrónovú šťavu.
Podávame na basmati ryži, ozdobené zbytkom čerstvého koriandru.