Neexistuje žiadny dôkaz, že sója je pre ľudí škodlivá. V skutočnosti by sme my aj planéta z jej konzumácie získali ohromné výhody.
Z originálu Ignore the anti-soya scaremongers od Justine Butler preložila Kristína Zrnčíková. Foto: mediablitzimages (uk) Limited / Alamy
Keď som naposledy robil rozhovor pre BBC Radio Londýn, moderátor sa ma najprv spýtal, či si myslím, že produkty zo sóje sú zdravé a hneď na to sa začal nekontrolovateľne smiať. Vraj nepotrebuje, aby mu narástli mužské prsia. Pýtali sa ma, či je sója bezpečná pre batoľatá, či môže narúšať činnosť štítnej žľazy, prispievať k odlesňovaniu alebo dokonca spôsobovať rakovinu…
Dá sa povedať, že sója nás úspešne rozdeľuje na dva tábory – buď si za, alebo proti nej. Je ale táto nenáročná strukovina naozaj iba diabolskou rastlinou alebo je celá táto anti propaganda dielom niekoho, kto sa nás snaží vystrašiť pseudo vedou len aby podporil úspešnosť svojej vlastnej agendy? Ak sa totiž pozrieš pozornejšie, väčšina informácii o škodlivosti sóje pochádza z jediného zdroja v Spojených štátoch a to z organizácie s názvom Weston A Price Foundation (WAPF).
WAPF sa podľa dostupných informácii venuje propagácii zdravej výživy práve podporovaním zaradenia živočíšnych produktov bohatých na živiny do stravovania – obzvlášť však propagácii nepasterizovaného surového plnotučného mlieka. Organizácia považuje nasýtený živočíšny tuk za základ dobrého zdravia a vyvracia akúkoľvek spojitosť medzi vysokou hladinou cholesterolu a ochoreniami srdca či rakovinou. Podľa organizácie majú vegetariáni nižšiu priemernú dĺžku života než mäsožravci a ľudia taktiež odjakživa jedávali veľké množstvá zvieracieho tuku. Všetky tieto tvrdenia sú však presným opakom tvrdení všetkých popredných svetových zdravotníckych organizácii ako World Health Organisation (Svetová zdravotnícka organizácia), American Dietetic Association a British Medical Association.
Táto americká ideovo vyhranená organizácia sa odvoláva na vedecky chybné štúdie aby propagovala svoju agendu a ovplyvnila široké masy spotrebiteľov/iek, uvrhávajúc ich do presvedčenia, že sója je akýmsi stravovacím vyvrheľom.
Príbeh sóje začína v skorých rokoch deväťdesiatych na Novom Zélande, kde sa úspešný právnik, Richard James, stretol s toxikológom Mikeom Fitzpatrickom dúfajúc, že práve Fitzpatrick mu objasní príčinu náhleho umierania jeho vzácnych papagájov (viem, je to veľmi Monthy Pythonovské). Fitzpatrick potvrdil, že za úmrtia môže práve sója a začal proti tomu, aby ju ľudia konzumovali, zvádzať neúnavný boj – čo je nezmysel, keďže ľudia jedia sóju už viac než 3000 rokov.
Raz som robil rozhovor s Mikom Fitzpatrickom pre Radio Nový Zéland, ktorý bol pozvaný, aby spropagoval škodlivosť sóje. Nakoniec to dopadlo tak, že Fitzpatrick bol tak útočný a agresívny, že sa rozhovor nemohol odvysielať. Fitzpatrick je podporovateľom WAPF (vlastne je čestným členom správnej rady organizácie).
Ďalším známym podporovateľom organizácie bol aj doktor Stephen Byrners, ktorý publikáciou svojho článku v Ecologist magazíne tvrdil, že vegeteriánstvo je nezdravé a pričiňuje sa k postupnej degradácii životného prostredia. Vychvaľoval sa svojim stravovaním bohatým na živočíšne tuky a svojim pevným zdravím – a nanešťastie zomrel na mŕtvicu vo veku 42 rokov. V jeho publikácii bolo viac než 40 vedeckých nepresností a priamych chybných citácii rôznych vedeckých štúdii. A čo náhoda nechcela, Zac Goldsmith, editor magazínu Ecologist, je takisto aj čestným členom výboru WAPF.
Kaayla Daniel PhD., ktorá je členkou správnej rady organizácie zase napísala celú knihu, útočiacu na sóju (The Whole Soy Story). Napočudovanie to vyzerá tak, že táto skupina trávi viac času napádaním sóje než propagáciou potravín, ktoré by sme podľa nich mali jesť (nepasterizované surové mlieko, smotana, syr, vajcia, pečienka, atď.).
Jedným z údajných dôvodov, prečo sa sója môže zdať nepopulárna je, že v nej obsiahnuté fytoestrogény môžu narušiť pohlavný vývin a ovplyvniť plodnosť. Ak by však existovali akékoľvek dôkazy o tomto vplyve na človeka, Spojené Kráľovstvo by už dávno zakázalo detské výživy obsahujúce sóju a prinajmenšom upozornilo verejnosť na jej škodlivé vplyvy.
Avšak ani po 440-stranovom vyšetrovaní zameranom na bezpečnosť sóje, nemohli nasledovať žiadne upozornenia pretože sa nenašiel žiaden dôkaz o jej škodlivých účinkoch. Komisia oddelenia zdravotníctva vo svojej správe o toxicite (2003 Department of Health’s committee on toxicity report) uvádza, že nenašla žiaden dôkaz o tom, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú veľké množstvá sóje, ako napríklad Číňania alebo Japonci, by mali pozmenený pohlavný vývin alebo oslabenú schopnosť reprodukcie. Je vhodné spomenúť, že práve Čína je najľudnatejšou krajinou sveta, v ktorej žije 1.3 miliardy ľudí a kde sa sója bežne konzumuje už viac ako 3000 rokov.
V skutočnosti neexistuje žiaden vedecky podložený fakt, ktorý by dokazoval, že sója ľuďom škodí. Väčšina toho, čo WAPF tvrdí je nepodložené, nepravdivé alebo založené na vedecky chybných pokusoch na zvieratách. V prvom rade sa fytoestrogény správajú rôzne u rozličných živočíšnych druhov a teda štúdie na zvieratách nemôžu byť aplikovateľné na ľuďoch. Po druhé, črevá fungujú ako bariéra pre fytoestrogény, takže umelé zvyšovanie ich počtu injekovaním do tela zvierat nemá žiaden význam. A na koniec, veľa týchto pokusov vystavilo zvieratá hladine fytoestrogénov, mnohonásobne vyššej, než tá, ktorá je vstrebávaná ľuďmi konzumujúcimi sóju.
Viac a viac vedcov pripúšťa, že výsledky experimentov na zvieratách by nemali tvoriť základ verejnej zdravotnej politiky. Doktor Kenneth Setchell, pediater v detskej nemocnici v Cincinnati, tvrdí, že u myší, potkanov a opíc sa sójové izoflavóny metabolizujú inak ako u ľudí a že jediný vhodný model, ktorý by preveril ľudský reprodukčný vývin je dojča. Okolo 25% dojčiat v Amerike je kŕmených sójovou výživou. Veľa z týchto dojčiat je už teraz niekde blízko svojho štyridsiateho roku života. To, že doteraz nie sú evidované žiadne negatívne účinky naznačuje, že tu ani žiadne nie sú, či už biologické alebo klinické.
V skutočnosti sójové bôby obsahujú širokú škálu cenných živín a sú skvelým zdrojom bielkovín. Je dokázené, že sójový proteín znižuje cholesterol a riziko vnziku srdcovo-cievnych ochorení. Sója tiež ochraňuje pred cukrovkou, menopauzálnymi návalmi horúčavy (ak si žena) a niektorými druhmi rakoviny. Je dobre zdokumentované, že konzumácia sójových výrobkov počas dospievania a v dospelosti znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka. Nedávne výskumy ukázali, že tento ochranný efekt sóje sa taktiež vzťahuje na ženy, ktorým bola diagnostikovaná rakovina prsníka. Sójové výrobky taktiež pomáhajú zvyšovať zdravie kostí a kognitívne schopnosti. Počet vedecky overených štúdii potvrdzujúcich zdravotné výhody sóje každým rokom narastá.
Vo svojej poslednej zúfalej snahe sa kritici sóje pokúsili odsúdiť sóju kvôli environmentálnym dopadom jej pestovania v Amazónskom pralese. Samozrejme, ich obavy sú v tomto prípade na mieste, avšak ľudia konzumujúci sóju tento problém nevytvárajú, keďže 80% svetovej produkcie sóje sa využíva na výkrm dobytka, len kvôli tomu, aby si ľudia mohli dopriať mäso a mliečne výrobky.
Ak by viac ľudí prešlo zo živočíšnej na rastlinnú stravu, vrátane konzumácie sóje, ohromne by to prospelo nielen nášmu zdraviu, ale aj zdraviu dažďových pralesov.
Takže ak nabudúce budete počuť nejaké horlivé rozprávanie o tom, ako sója likviduje ľudské zdravie a životné prostredie, spýtajte sa, kde sú dôkazy.