Ragú napoletano je jednou z najznámejších variácií Bolonského ragú, ktoré vám zaručene rozvonia kuchyňu arómou čerstvých bylín, červeného vína a paradajok.
Ragú napoletano je samostatnou verziou známejšieho bolonského ragú, ktoré v rôznych podobách ľudia poznajú po celom svete. Vzhľadom na južnejšiu polohu neapolského regiónu sa aj zloženie použitých surovín v tomto ragú trochu líši. V Ragú napoletano používame väčšie kúsky sójových kociek. Taktiež si doprajeme väčšie množstvo paradajok, ktoré sú v neapolskom regióne vďaka jeho južnej polohe dostupné oveľa viac. A v neposlednom rade sa tieto ragú odlišujú použitím čerstvých byliniek, ktoré v Bolonskom ragú chýbajú úplne, zatiaľ čo v neaoplskom ragú nimi nešetríme. Výsledkom je neodolateľná kombinácia krehkých paradajok, štavnatých kúskov sójových kociek na červenom víne, sprevádzaných zvodnou vôňou čerstvej bazalky a petržlenu. Nesmieme však zabúdať na to, že kvalita výsledného jedla sa významne odvíja od toho, aké kvalitné víno použijme. A v ragú sa na víne naozaj šetriť nevypláca!
Na 4 porcie potrebujeme:
- 300 g sójových kociek
- 4 konzervy lúpaných paradajok
- 2 mrkvy
- 3 stonky stopkatého celeru
- 2 veľké cibule
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 chilli paprička
- 2 hrste čerstvej bazalky
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- soľ
- silný zeleninový vývar
- extra panenský olivový olej
- čierne korenie
- soľ
- 400 ml červeného vína
Postup prípravy:
- V zeleninovom vývare si pripravíme sójové kocky až kým nezmeknú. Následne z nich vytlačíme všetkú vodu. V panvici rozpálime olej a kocky postupne po malých dávkach opražíme do zlatohneda a odložíme bokom.
- V tej istej panvici si na oleji pripravíme soffrito – restujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a celer do zlatohneda. Následne pridáme rozdrvený cesnak a chilli papričku a krátko restujeme, kým sa poriadne nerozvoňajú.
- Všetko podlejeme červeným vínom, dobre premiešame a časti prilepené na dno hrnca drevenou varechou postupne oddelíme. Následne restujeme do odparenia všetkej tekutiny.
- Primiešame paradajky, väčšinu vňate, dokoreníme a osolíme a tiahneme na najmenšom plameni v otvorenom hrnci minimálne jednu hodinu, ideálne 2-3 hodiny. Priebežne miešame a v prípade potreby podlievame trochou vody.
- Podávame s čerstvo pripraveným penne, ozdobené zbytkom čerstvej bazalky, doplnené pohárom kvalitného červeného vína.
Dobrú chuť!