Skvelá alternatíva vyprážanej ryby k štedrovečernému stolu – vyprážaná hliva v cestíčku s nori vločkami podávaná s lahodným majonézovým šalátom.
Vianoce sú už za dverami a je čas predstaviť vám jednu z najlepších alternatív na štedrovečerný stôl – vyprážanú hlivu v cestíčku s nori riasami a s lahodným majonézovým šalátom. Majonézový šalát veľmi predstavovať netreba. Je to už tradičné jedlo, ku ktorému si pripravíme majonézu zo sójového mlieka, ktorá bude takmer na nerozoznanie od obyčajnej. K tomu si budeme vyprážať klobúky hlivy ustricovej, ktorú bežne nájdete v obchodoch s potravinami. Vyberáme čo najväčšie klobúky, z ktorých budeme odrezávať tuhé časti a stopky, ktoré by po vypražení boli ťažšie konzumovateľné. Bežné trojobalové cesto na vyprážanie si pripravíme z hrachovej múky, vďaka ktorej nahradíme vajce, a do strúhanky pridáme nori vločky. Riasy nori poznáte napríklad zo sushi, ktorému dodáva charakteristickú chuť. Presne tento efekt chceme dosiahnuť aj pri vyprážanej hríbe. Nori vločky nájdete v špecializovaných predajniach so zdravou výživou alebo s ázijskými potravinami.
Potrebujeme
- 250 g hlivy ustricovej
- 200 g strúhanky
- 15 g nori vločiek
- 100 ml hrachovej múky
- 100 g hladkej múky
- 150 ml vody
- 1 čl prášku do pečiva
- ½ čl čiernej soli
- čierne korenie mleté
- 1 dcl sójového mlieka
- 3 dcl repkového oleja
- 1 pl citrónovej šťavy
- 1 pl dijonskej horčice
- ¼ čl čiernej soli
- 400g zemiakov
- 100g mrkvy
- 100g zeleného hrášku
- 500ml kyslých uhoriek
- soľ
- olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka a následne ošúpeme. Ošúpané zemiaky pretlačíme cez mrežovaný krájač, alebo nakrájame na hranolky o hrúbke 5×5 mm.
- Mrkvu nakrájame na menšie kocky a spolu s hráškom pripravíme na pare. Následne necháme vychladnúť. V prípade, že nemáte parák, môžete si zakúpiť už sterilizovaný hrášok a mrkvu, ktoré netreba ďalej upravovať.
- Kyslé uhorky zlejeme a nastrúhame na drobno.
- Do nádoby mixéra (stolného, alebo ponorného) vlejeme 1 dcl sójového mlieka, horčicu a citrónovú šťavu. Za neustáleho mixovania postupne prilievame 3 dcl repkového oleja. V prípade príliš riedkej majonézy, pridáme trochu oleja. Na záver pridáme čiernu soľ a dobre premixujeme. Tento krok možno nahradiť kupovanou rastlinnou majonézou, dostupnou v špecializovaných predajniach a už aj vo vybraných supermarketoch (napr. Tesco).
- Vo väčšej nádobe zmiešame vychladenú zeleninu s majonézou a necháme odstáť v chladničke minimálne jednu hodinu, ideálne cez noc.
- Hlivu zbavíme tuhých častí a klobúky odložíme bokom.
- V jednom hlbokom tanieri si pripravíme na obaľovanie hladkú múku. V druhom hlbokom tanieri zmiešame hrachovú múku s práškom do pečiva, s čiernou soľou, čiernym korením a vyšľaháme do hladka s vodou. Možno nahradiť Hraškou spracovanou s vodou. V treťom tanieri umiestnime strúhanku zmiešanú s nori vločkami.
- Hlivu najprv obalíme v múke, následne v hrachovej zmesi a na záver v strúhanke.
- Obalené kolbúky vyprážame z oboch strán cca 3 minúty v panvici s rozpáleným olejom na vyprážanie alebo vo fritéze. Vypražené kúsky vyberieme a necháme chvíľu odstáť na kuchynskej utierke, kvôli prebytočnému tuku.
Vyprážanú hríbu podávame čerstvú, spolu s majonézovým šalátom.
Dobrú chuť!
Staňte sa srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!
[button color=“red“ size=“large“ align=“center“ link=“https://veganskehody.darujme.sk/2021/„]PODPORIŤ[/button]