Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/5/8/5867d9a0-bd7d-4d69-a5f5-69a676dd326e/veganskehody.sk/web/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39
Vegánske linecké koláče - Vegánske hody

Linecké koláče

Linecké koláče sa neodmysliteľne spájajú so štedrovečernou hostinou. Teraz si ich môžete pripraviť v čisto rastlinnej verzii.

Linecké koláče patria k tým najjednoduchším koláčom, ktoré si viete doma pripraviť veľmi rýchlo. Taktiež nie sú náročné na hľadanie prísad, ktoré vám neraz ležia doma na poličke. Základom receptu je tukové cesto. Preto je dôležitý výber rastlinného tuku. Pokiaľ vám niektorý z nich chuťovo nevyhovuje, je lepšie zvoliť inú alternatívu. Vyhovujúce sú všetky rastlinné margaríny. Problémom však môže byť rastlinný tuk, ktorý je po schladení príliž tuhý na to, aby sa cesto dalo ďalej spracovať. Preto je lepšie sa mu vyhnúť. Použiť teda môžete všetko od obyčajného Palmarínu až po rôzne druhy Alsan margarínov, dostupných v špecializovaých predajniach.

Potrebujeme:

  • 250 g múka hladká
  • 60 g cukor práškový
  • 140 g rastlinné maslo
  • 2 PL rastlinné mlieko
  • práškový cukor na posypanie
  • marmeláda – kyslejšia (ríbezľová/malinová/ marhuľová)

Postup prípravy:

  1. Preosiatu hladkú múku, práškový cukor, zmäknuté maslo a lyžicu mlieka spolu zmiešame a vypracujeme cesto (približne 10 minút miesenia). Vymiesené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať v chladničke, minimálne 1 hodinu.
  2. Na pomúčenej doske valčekom spracujeme cesto na výšku cca 3 milimetre.
  3. Z rozvaľkaného cesta potom vykrajujeme polovicu koliesok bez dierky v strede a do polovice vykrojíme očká. Ak nemáme tradičné kruhové formičky, vieme si pomôcť pohármi rôznych veľkostí, ktorým pomúčime okraje, aby sa nelepili na cesto a vykrajujeme nimi koláče podľa ľubovôle.
  4. Vykrojené kúsky kladieme na vymastený plech alebo na papier na pečenie a do rúrypredhriatej na 160°C dávame piecť na cca 7-11 minút, až začnú jemne hnednúť na okrajoch.
  5. Kolieska po vychladnutí natrieme ríbezľovým džemom a pospájame s vrchnými časťami, ktoré na záver posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Staňte sa srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!
[button color=“red“ size=“large“ align=“center“ link=“https://veganskehody.darujme.sk/2021/„]PODPORIŤ[/button]

ZDIEĽAŤ