VegNewsCat33

Startup vypestuje mäso pre mačky v laboratóriu

Bond Pet Foods z Colorada má za cieľ vyradiť tradičné zdroje mäsa z jedálničkov prirodzených mäsožravcov.

Z originálu Startup to make lab-grown meat for cats od Anna Starostinetskaya publikovaného 5. decembra 2017 na VegNews preložila pre OZ VEGÁNSKE HODY Zdenka Donovalová. Korektúry: NEOKOREKT.

„Bond Pet Foods, nová spoločnosť zameraná na potravinárske technológie, nedávno začala vyvíjať snahu o náhradu mäsa v strave prirodzených mäsožravcov, ako sú domáce mačky, mäsom z laboratória známym ako „čisté mäso“ vyprodukovaným zo zvieracích buniek v laboratórnom prostredí.

Niekoľko ďalších firiem vrátane Memphis Meats a Hampton Creek momentálne pracuje na podobných produktoch pre ľudskú spotrebu, ale nevylučuje sa ani potrava pre domácich miláčikov.

Avšak Bond Pet z Colorada je špecificky zameraná na vývoj lepšieho krmiva pre domáce zvieratá. Zakladateľ firmy Rich Kelleman povedal, že tento sektor je netransparentný, spolieha sa na pochybnú vedu a je často plný nákaz. „Keď sa pozriete na obrovské množstvo stiahnutí výrobkov z obehu v priebehu rokov,“ povedal Kelleman pre stránku Quartz, „je isté, že mäsové bielkoviny sú v bezpečnostných otázkach častými vinníkmi.“

Pestovanie mäsa pre mačky
Startup začína vyrábať mäso pestované v laboratóriu, bude krmivom pre mačky. Obr. VegNews

Ryan Yamka, konzultant spoločnosti Bond Pet a odborník v tejto oblasti, povedal, že záujem spoločnosti o zvieracie krmivo je obrovskou príležitosťou, keď prihliadneme na súčasné trendy. „Krmivo pre zvieratá vždy pohotovo reaguje na trendy v ľudskom stravovaní,“ povedal Yamka. „Takže nie je prekvapením vidieť niečo, čo by som nazval ako smerovanie k udržateľnému spôsobu stravovania aj v sektore potravy pre domácich miláčikov.“ Potravu pre domácich miláčikov bez mäsa z bitúnkov budete môcť nájsť v obchodoch podľa Yamku až o niekoľko rokov, keďže spoločnosť je stále vo svojich začiatkoch.

ZDIEĽAŤ