image-placeholder-title

Konzumácia mäsa vo Švédsku narazila na najväčší pokles za takmer 30 rokov

Klimatické zmeny, etika a vegánstvo patria medzi uvádzané dôvody, prečo konzumácia mäsa vo Švédsku klesá.

Z originálu Sweden’s Meat Consumption Sees Biggest Drop In Nearly 30 Years od Emily Court publikovaného v Plant Based News, preložila pre OZ VEGÁNSKE HODY Lucia Uhrinová. Korektúry: NEOKOREKT.

Vo Švédsku nastal v roku 2017 výrazný pokles konzumácie mäsa – táto zmena je sčasti pripisovaná vegánskemu hnutiu. Štatistika, ktorú vypracovala Švédska správna rada poľnohospodárstva, zobrazuje najväčší pokles konzumácie živočíšnej stravy od roku 1990 – čo znamená zníženie konzumácie mäsa o 2,2 kg na hlavu. Za posledné 4 roky bola spotreba mäsa stabilná. Správa taktiež zaznamenala trend zvýšenej konzumácie zvierat chovaných na území Švédska.

Vyvíjajúce sa trendy

Švédska správna rada poľnohospodárstva určila niekoľko dôvodov ročného poklesu. Poľnohospodárska výskumníčka Åsa Lannhard Öberg povedala: „Je viacero dôvodov zodpovedných za zníženú spotrebu mäsa, ale niektorými z nich sú vegánsky trend, debaty o klimatických zmenách, zdravotné aspekty a etické dôvody.“

Mladí ľudia

Spomínaná zmena môže byť zapríčinená aj dietologickými preferenciami a voľbami mladej generácie. Prieskum z roku 2014 – financovaný organizáciou Animal Rights Sweden (Djurens Rätt) – ukázal, že prekvapivých 17 percent Švédov vo vekovom rozmedzí 15 až 34 rokov bolo vegánov alebo vegetariánov. Gabriela Turneborg z organizácie Animal Rights Sweden tvrdí, že nárast bol očakávaný. Doslova povedala: „Je potešujúce, že za posledných 5 rokov vzrástol počet vegánov, ale bola by som prekvapená, keby sa tak neudialo.“

ZDIEĽAŤ