VegNews.VeganKFC

Teší sa rastlinný segment z koronakrízy?

Núdzový stav, špeciálne opatrenia, či zvýšené obavy o zdravie. Koronakríza má nepochybne vplyv na spotrebiteľské správanie. Kým sa mäsový priemysel snaží zareagovať na situáciu, výrobcovia rastlinných alternatív navyšujú produkciu, aby uspokojili záujem nakupujúcich.

Správy pre americký mäsový priemysel za posledný mesiac neboli dobré. Bitúnky sa zatvorili, keď koronavírus nakazil, či dokonca zabíjal ich pracovníkov. Keďže sa mnohé závody na spracovanie mäsa takýmto spôsobom pozastavili, poľnohospodári museli zbytočne zabiť stovky tisíc ošípaných.
Dopyt po mäse sa však nespomalil. Podľa údajov spoločnosti Nielsen boli tržby (v USA) od 12. apríla do 9. mája o 28 percent vyššie, ako za štyri týždne končiace sa 18. januára, pred prvým oznámeným prípadom koronavírusu v Spojených štátoch. Problémy s mäsovým priemyslom však mohli podporiť rastlinné alternatívy mäsa, ktoré v tom istom období dosiahli tržby zvýšené o 35%. Dopyt po rastlinných možnostiach bol teda zvýšený viac, ako dopyt po mäse.

Aby tomuto dopytu vyhoveli, spoločnosť Impossible Foods najímala viac pracovníkov, zvýšila mzdu a pridávala ďalšie smeny. Spoločnosť Beyond Meat vykázala rekordný predaj v prvom štvrťroku tohto roka.

Beyond Burger
Beyond Meat je firma, ktorej rastlinné produkty sa predávajú vo viac ako 25 000 potravinových obchodoch. Foto: Steve Helber/Associated Press – The New York Times

Niektorí Američania sa už pred mesiacmi zaujímali o zaradenie väčšieho podielu rastlinnej stravy, ako spôsob boja proti klimatickým zmenám. Niektorí však tvrdia, že správy o chorobách medzi spracovateľmi mäsa ich presvedčili ešte viac.

Celé roky sa rastlinné alternatívy mäsa, zvyčajne vyrábané zo zeleniny, strukovín a obilnín, považovali za zaujímavé hlavne pre vegánov a vegetariánov. V minulom roku (2019) sa však tieto náhrady, vyrobené z rastlinných bielkovín, začali objavovať v kvalitných reštauráciách ale aj fast-foodových reťazcoch. Začali ich vyrábať dokonca aj niektoré mäsové spoločnosti.

Impossible Meat
Nové dáta ukazujú, že predaj vegánskych potravín počas pandémie prudko stúpa. Jedná sa hlavne o rastlinné alternatívy mäsa. Foto: VegNews / Impossible

Už pred pandémiou koronavírusu záujem o rastlinné alternatívy mäsa stúpal.

Spoločnosť Impossible Foods pre pandémiou predala viac produktov v reštauráciách, než v obchodoch s potravinami.  Maloobchodný predaj však medzitým značne expandoval a Impossible produkty sa aktuálne predávajú vo viac ako 3000 obchodoch. Je to obrovské zvýšenie, oproti 200 predajniam ešte v januári tohto roku. Podobne úspešný scenár má spoločnosť Beyond Meat – produkty tejto značky sú momentálne vo viac ako 25 000 potravinách a spoločnosť nedávno expandovala na trh aj do Číny.

V Číne sa záujem o rastlinný segment prejavuje tiež, a v týchto dňoch prichádzajú pozitívne správy aj z tejto strany sveta. Sieť rýchleho občerstvenia KFC už viac krát  a vo viacerých krajinách testovala rastlinné verzie svojej tradičnej receptúry. Tentokrát si vybrala tri čínske mestá, v ktorých sa testoval predaj rastlinných „kuracích“ nuggetiek počas limitovaného času jedného týždňa. Pred vybraným týždňom sa dali nakúpiť kupóny, za ktoré ste následne túto rastlinnú verziu mohli kúpiť. V Šanghaji sa údajne vypredali v priebehu prvej hodiny od spustenia predaja.

KFC vegan chicken nuggets
V apríli sa čínski zákazníci vrhli do reťazca kuracieho mäsa, aby ochutnali nové vegánske nugety. Vypredali sa v priebehu hodiny. Foto: VegNews / KFC

Európske reťazce naznačujú podobný posun a rozširujú svoju ponuku vegetariánskych či vegánskych jedál. V Grécku sa otvára prvý stopercentne vegánsky hotel, mestá naprieč Veľkou Britániou medzitým dobiehajú počet vegánskych prevádzok v Berlíne.

Aká je situácia na Slovensku?

Spotrebitelia na Slovensku sa takisto nakláňajú k rastlinným produktom stále častejšie, hoci u nás neexistujú konkrétne zverejnené čísla. Najväčšie obchodné reťazce sa k predaju  – teda k jeho možnému zvýšeniu – rastlinných alternatív nevyjadrili.

Všímavejší zákazníci si však situáciu na našich regáloch mohli odpozorovať. Dočkali sme sa uvedenia produktu Beyond Sausage, neustále sa na regáloch bežných hypermarketov rozširuje ponuka značiek aj príchutí rastlinných mliek. Čo sa týka rastlinných burgrov, v bežných reťazcoch už nájdeme niekoľko značiek – Beyond, Naturli, Next Level, či najnovšie aj Kionene burger. Aj naša krajina sa teda dostáva do štádia, kedy si spomedzi rastlinných alternatív mäsa môžeme vyberať.
Zo slovenských výrobcov sme si tento rok stihli užiť už niekoľko noviniek od firmy Lunter. Najprv to boli špeciálne ochutené druhy tofu určené na gril, pred pár dňami boli uvedené na trh hotové jedlá v rastlinných verziách v obľúbených „črievkach“. Tie sa ešte nestihli poriadne rozšíriť do všetkých potravín, už po nich zostávali prázdne regály.

Lunter hotové jedlá v črievku
Hotové jedlá v populárnom črievku od firmy Lunter boli predstavené len pred niekoľkými dňami. V mnohých potravinách ešte nie sú dostupné, v potravinách Kraj sú medzitým už vypredané. Foto: Vegánske hody

Zdroje:

Plant-Based ‘Meats’ Catch On in the Pandemic By Amelia Nierenberg – The New York Times, 22.5.2020
During Height Of Pandemic, Plant-based Food Sales Increase By 90 Percent by Anna Starostinetskaya – VegNews, 26.5.2020
KFC In Shangai Sells Out Of Vegan Chicken Nuggets In One Hour by Anna Starostinetskaya – VegNews, 27.5.2020

Staňte sa srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!

ZDIEĽAŤ