Vegan Kiosk bol legendárnym stánkom pred Tescom na bratislavskom Kamennom námestí. Za roky svojho pôsobenia si vybudoval základňu fanúšikov, verných zákazníkov, priateľov a samozrejme prepracovanú ponuku jedál. Koniec minulého leta predstavoval posledné dni známeho street foodu. Nasledovalo niekoľko menších akcií, až prišla Biela noc – úplne posledný deň obľúbeného stánku na Kamennom.
Takmer trištvrte roka po zatvorení sa však vracia v plnej sile, na novej adrese a dokonca v priestore kamennej prevádzky! Pripravili sme pre vás prehľad noviniek, ale aj vecí, ktoré sa od čias stánku nezmenili 🙂

Otváračka novo-otvoreného podniku sa konala v piatok 26. júna, kedy sa jeho brány otvorili len na niekoľko hodín. Informácia o otvorení, ako aj o novej adrese, bola zverejnená na Facebooku len jeden deň predtým. Účasť bola napriek tomu nad očakávania a množstvo ľudí tak prišlo privítať nový Kiosk.
Oficiálne prevádzka otvorila nasledujúci pondelok. „Prvý týždeň bol veľmi ťažký a namáhavý, ale návštevnosť skvelá. V priebehu prvých dní sme vypredali niekoľko produktov.“ priznáva prevádzková manažérka Mima.

Návštevníci si pritom na novú adresu, ako aj novú ponuku zvykajú rýchlo. „Ľudia sú tu stále. Stále.“ V novom priestore sa rozbieha aj raňajkové menu, pozostávajúce zo zapekaných panini a ovocných smoothie misiek. Krátko po raňajkách už prichádzajú ľudia na obed. Cez víkendy sú to zas brunche do skorého popoludnia.

Od augusta pribudne aj ponuka denného menu. To bude pozostávať z polievky a jedného jedla, ktoré bude tvorené na základe sezónnosti. Denná ponuka bude nadväzovať na tradíciu z pôvodného stánku, kde bol každý deň v ponuke iný wrap.
„Občas možno bude aj vegánsky segedín,“ smeje sa manažérka „ale skôr to budú letné farebné misky – tak, ako to predtým boli farebné wrapy.“ Obedové menu bude obsahovať hlavne to, čo práve rastie, čo je v sezóne a čo lokálne. Na tomto princípe funguje celá ponuka, takže sa bude priebežne meniť spolu s ročnými obdobiami. Na jeseň sú v pláne sýtejšie a teplejšie chute, tvorené u nás dostupnými potravinami.
Ďalšou novinkou sú populárne ázijské polievky. Tie sú v ponuke len vo veľmi špecifickom čase – iba počas víkendov, pričom každý víkend v mesiaci je k dispozícií iba jedna konkrétna. V štvortýždňovom cykle sa tak striedajú Pho, Tom Yum, Miso a Ramen, všetky samozrejme v rastlinnej verzii.
„Lukáš je závislý na týchto polievkach. Preto ich aj chcel mať v ponuke.“ Údajne svojho času jedával Miso polievku denne. Mima navarila niekoľko litrov a nafľaškovala do chladničky, Lukáš si pridal rezance a každodenne vychutnával. Receptúra už je dotiahnutá do dokonalosti.
Tom Yum je zas reakciou na iné bratislavské podniky, ktoré túto thajskú polievku ponúkajú iba v mäsovej alebo vegetariánskej verzii. Konečne sme sa tak dočkali aj rastlinnej varianty, hoci si treba ustrážiť ten správny víkend, kedy sa dá objednať. Špeciálna je receptúra aj kioskového Ramenu, ktorý postavili na silnom hubovom vývare. Hubová verzia je nezvyčajná a jedinečná, neobsahuje žiadne náhrady mäsa.

V stálej ponuke nesklame klasický street food – wrapy, hot dogy či burgre. Nové, väčšie priestory umožnili aj väčšiu kuchyňu, takže oproti bývalému stánku je ponuka pestrejšia. Niektoré festivalové verzie sa dostali do stáleho menu, obľube sa konečne teší aj dvojitý burger. „Ten bol pôvodne v ponuke len preto, aby sme ako burgráreň mali aj dvojitý. Na stánku však veľmi nešiel, a teraz vidíme prečo. Je tu cítiť rozdiel medzi kioskom a novým priestorom, zrazu si ho dávajú desiatky ľudí.“ potvrdzuje manažérka. Úplnou novinkou je Mäkkish (čítaj podobne ako McFish), ktorý je „rybací“ zástupca rastlinných burgrov.

Rozšírená ponuka nápojov je ďalším benefitom, ktorý prinieslo pohodlné sedenie. Návštevníci sa tak môžu pohodlne usadiť s jedlom, ale aj prísť si posedieť na kávu, limonádu či víno. Väčšina nealko nápojov sa vyrába priamo na prevádzke, fľaškové zostali obľúbené limonády Manaroots, ktoré verní zákazníci poznajú aj zo stánku pred Tescom. „Manaroots sú naša veľká srdcovka, svoje produkty robia najpoctivejšie, ako sme zažili.“
Pribudlo aj jedinečné vegánske víno slovenskej výroby, z rodinného vinárstva Domin & Kušický. Je z Veľkého Krtíša, v organickej kvalite a dokonca aj nízko-histamínové. Víno sa robí starou klasickou metódou, nedocukruje sa. Preto je vhodné aj pre histaminikov – je naozaj čisté a v perfektnej kvalite.

Nový priestor znamená nové možnosti, ktorých sa tím bez váhania chopil. Niektoré veci sa však nezmenili úplne. Pôvodný zostal aj tím – všetci zamestnanci zostali, alebo sa po istej pauze do prevádzky vrátili. Pri návšteve sa tak môžte tešiť na staré známe tváre. Na prevádzke môžete takmer každý deň stretnúť aj Mimu a Lukáša, ktorí to majú celé pod palcom. 🙂
Tím neupustil ani na kvalite, napriek konceptu bistra nejde o žiadny fast-food. Všetko sa pripravuje ráno, ako tomu bolo aj v bývalom stánku. Každý deň je teda celá ponuka úplne čerstvá a dostupná len do vypredania.
Mnohé novinky na jedálnom aj nápojovom lístku, víkendové brunche či špeciálne ázijské polievky treba jednoducho prísť vyskúšať! Tím Vegan Kiosk zatiaľ každodenne maká, aby poskytol zákazníkom čo najlepší servis. Priestor prešiel kompletnou rekonštrukciou, tím je zatiaľ veľmi spokojný a rýchlo sa udomácňuje. Príďte ich pozdraviť a čo najviac toho ochutnať na Grösslingovu 11!

„Vidno nás z ulice, máme veľké okná a vďaka nim veľa svetla, dvoje dvere. Vegan Kiosk bol na Kamennom námestí, chcel som byť blízko tejto lokality – a to sa podarilo. Centrum je náš domov.“ hovorí majiteľ Lukáš.

„Je v tom trocha nesúrodosti, je to stále trochu punk.
Teraz sme v bistre, ale stále sme trocha pankáči.“
potvrdzujú obaja s úsmevom.
–
Staňte sa aj vy srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!