markus-winkler-qdrWX3HLTPk-unsplash

Dánska vláda plánuje zaviesť dva dni bez mäsa

Dánska vláda dnes predložila plán ekologických riešení. Má zahŕňať aj obmedzenie konzumácie živošíšnych potravín, dva dni majú byť v jedálňach bez mäsa. 

Aktuálna spotreba v Dánsku dnes dosahuje 380 miliárd DKK (čo je viac ako 51 miliárd eur). Podľa ministerstva financií toto množstvo každoročne ovplyvňuje klímu 12 miliónmi ton CO2. Z toho 4 tony sa vypúšťajú v Dánsku. Návrh na dva bezmäsité dni by mal pomôcť toto číslo znížiť.

Štát zavádza ekologickejšiu verejnú dopravu a dva dni bez mäsa v štátnych jedálňach pre zamestnancov. Novinky vláda predstavila dnes na tlačovej konferencii o novej zelenej stratégii verejného obstarávania.

Napríklad štátne autá budú musieť jazdiť na elektrinu. Podľa novej stratégie sa štát musí usilovať o nahradenie 35 000 veľkých vozov elektromobilmi do roku 2030, tvrdí Nicolai Wammen. Navyše, všetky žiarovky vo verejných inštitúciách budú nahradené LED žiarovkami. “Pri nakupovaní sa nemôžeme pozerať iba na cenu. Nie je to nevyhnutne najlacnejšia položka, ktorá je najmúdrejšia, keď sa pozrieme napríklad na životnosť produktu.” tvrdí minister financií.

“Mäso je jednou z vecí, ktoré majú veľkú klimatickú stopu, a je jedným zo spôsobov, ako môžeme prispieť k zníženiu emisií. Okrem toho si však veľmi dobre uvedomujeme aj ekológiu a plytvanie potravinami.” hovorí Nicolai Wammen (dánsky poslanec a minister financií), ktorý však nevedel povedať, ako veľmi dva dni bez mäsa v štátnych jedálňach prispejú k zníženiu CO2.

 

 

Informácie boli preložené z dánskeho média Nyheder. Pôvodný článok nájdete tu.


Staňte sa aj vy srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!

 

ZDIEĽAŤ