Street signage board with Adidas inscription and logo. Blurred office center and walking people background. Editorial 3D United States

Adidas už nebude používať kožušiny!

Populárna značka Adidas odmieta kožušiny. Pridáva sa tak k programu Fur Free Retailer.

Nemecký gigant v oblasti športového oblečenia je tisíc päťstým členom programu Fur Free Retailer, ktorý pôsobí vo viac ako 25 krajinách. Okrem Adidasu sú jeho členmi aj zvučné mená ako Lacoste, Prada, Zara, North Face, H&M, ASOS, Zalando či Marks & Spencer.

„Sme nadšení, že môžeme privítať spoločnosť Adidas ako tisícpäťstú značku, ktorá sa pripojí k nášmu programu Fur Free Retailer,“ uviedla Brigit Oele, programová manažérka Aliancie Fur Free. „Nielenže je záväzok k politike bez kožušiny prejavom súcitu, ale je to aj prejav pokrokového myslenia. Dnešní spotrebitelia podporujú módne značky, ktorým záleží na zvieratách a životnom prostredí, a krok značky Adidas k udržateľným materiálom z nej robí lídra v tomto smere. “

Je nesporné, že módny a textilný priemysel sa vo všeobecnosti odkláňa od kožušinových výrobkov. Je to odpoveď na meniacu sa verejnú mienku, obavy o životné podmienky zvierat a dopad kožušinovej výroby na životné prostredie.

„Adidas presadzuje tému udržateľnosti vo všetkých oblastiach sortimentu, rovnako ako v celej svojej podnikateľskej činnosti,“ vysvetlil Frank Henke, senior viceprezident pre udržateľnosť v spoločnosti Adidas, vo vyhlásení zaslanom Livekindly. Značka síce nikdy nebola známa svojimi kožušinovými výrobkami, vstup do bezkožušinovej aliencia sa však aj tak cení. Takýmto krokom značka ukazuje svoj postoj a budúce smerovanie materiálov nielen športového oblečenia. 

„Od roku 2018 výlučne získavame udržateľnejšiu bavlnu. Recyklovaný polyester budeme používať od roku 2024 a tento rok uvedieme na trh prvú bežeckú obuv, ktorá sa bude dať po opotrebovaní prerobiť a opätovne nosiť,“ dodal senior viceprezident. „Trvalé vylúčenie kožušiny zdôrazňuje náš záväzok pri hľadaní a rozširovaní udržateľných materiálových inovácií. “

kožušina
Adidas sa pridal k programu Fur Free Retailer, kožušiny značka používať nebude. Foto: Markus Spiske – Unsplash

Adidas a vegánska obuv

Nedávno sme na našich sociálnych sieťach informovali, že firma Adidas čoskoro uvedie na trh novú líniu tenisiek, vyrobených z húb. Nový biologický materiál je z mycélia a má pripomínať kožu. Má schopnosť absorbovať vlhkosť, je netoxické a vodeodolné, čím sa stáva skvelou vegánskou alternatívou kože.

vegan leather
Tenisky z „hubovej“ vegánskej kože. Foto: VegNews

Adidas už spolupracoval aj so Stellou McCartney (vyslovenou šampiónkou v oblasti udržateľnej módy a dobrých životných podmienok zvierat) na niekoľkých vegánskych verziách ikonického dizajnu Stan Smith.

Stan Smith
Módna návrhárka Stella McCartney sa spojila s Adidasom, vytvorili vegánsku edíciu klasických tenisiek Sam Smith bez kože. Foto: dezeen

V minulom roku spoločnosť Adidas predstavila aj svoju sériu Clean Classics, vegánsku kolekciu vrátane populárnych vzorov Superstar, Continental 80 a Supercourt. Každý pár tenisiek Clean Classics obsahuje predovšetkým recyklované materiály a obnoviteľnú gumu.

Zdroje:
Adidas Becomes 1500th Apparel Company to Ban Fur
Adidas bans fur, commits to sustainable materials
Made to be Remade: Adidas‘ 100% Recyclable Running Shoe

Staňte sa aj vy srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!

ZDIEĽAŤ