rs=w_1240,h_620,cg_true

Kaktusová koža v reťazci H&M

V marci značka H&M predstavila novú kolekciu Sience Story. Jej hlavnou zložkou je koža, ktorá je vyrobená z kaktusu. Vegánska koža tak má ďalšiu alternatívu – kaktusová koža!

Pre OZ Vegánske hody napísala Anna Beláková.

Textilný gigant H&M je určite známy každému, kto sa už niekedy prešiel po ulici, alebo nejakom obchodnom dome. Obchodný reťazec H&M je neslávne známy najmä tým, že svoje oblečenie vyrába v ázijských krajinách a častokrát nemyslí na životné prostredie či cennú ľudskú prácu.

Možno aj vďaka takémuto vnímaniu medzi ľuďmi sa značka H&M začala viac zaujímať o životné prostredie. Osemnásteho marca tohto roku značka predstavila novú kolekciu Science Story, ktorá bola predstavená v USA a Kanade. Hlavnou zložkou novej kolekcie je koža z kaktusu. O túto eko-kožu sa postarala spoločnosť Desserto, ktorej hlavnými predstaviteľmi sú Adrián López Velarde a Marte Cázarez.

zakladatelia
Zakladatelia Adrián López Velarde a Marte Cázarez chceli vytvoriť alternatívu ku zvieracej koži. Vznikla tak vegánska kaktusová koža. Foto: Desserto

kaktus
Vysoko udržateľný a ekologický organický materiál je vyrobený z kaktusu Nopal, tiež známeho ako opuncia. Foto: Dessertio

Ide to aj bez kože

V poslednej dobe skúma predajca H&M rôzne alternatívy, ktoré sú vyrobené z rastlín, alebo z materiálov, ktoré neobsahujú živočíšne zložky. Už v roku 2019 uzavrela táto textilná značka partnerstvá s niekoľkými značkami, ktoré sa zameriavajú na oblečenie vyrobené z udržateľných zdrojov. Je to napríklad značka Piñatex, ktorá vyrába kožu z ananásu, alebo spoločnosť Orange Fiber, ktorá vyrába vegánsky hodváb. 

Nová kolekcia obsahuje bundy s akcentmi z vegánskej kože (spoločne so sukňami a čižmami), korzety s vegánskym hodvábom a rad ďalších, prírodou inšpirovaných kúskov v odvážnych potlačiach zvierat a sýtych farbách. V roku 2020 predstavila značka topánky a kabelky vyrobené z inovatívnej vegánskej kože Vegea. Táto náhrada kože je vyrobená v Taliansku, tentokrát z odpadových vedľajších produktov vinárskeho priemyslu.

Textil ide eko

„Náš nový koncept pokračuje v ceste spoločnosti H&M k udržateľnému a cirkulárnemu módnemu systému,“ uviedla Ann-Sofie Johansson, kreatívna poradkyňa spoločnosti H&M. „Príbehy o inovácii nám umožňujú rozvíjať sa a rásť, a to všetko pri vytváraní požadovaných a dlhotrvajúcich kúskov, ktoré ako dúfame, naši zákazníci budú milovať a na čo budú hrdí.“

hm
Spoločnosť H&M zavádza Innovation Stories, sériu kolekcií zameraných na podporu používania nových, udržateľnejších materiálov, technológií a výrobných procesov v odevnom priemysle. Foto: H&M
hm
„Každá inovácia je krokom vpred. Každá pozitívna zmena je činom pokroku.“ opisuje značka kolekciu. Foto: H&M

Spoločnosť H&M má ešte k dosiahnutiu udržateľnosti dlhú cestu, no vegánske alternatívy kože sú určite krokom tým správnym smerom. Firma rozhodne nie je jediná, ktorá sa snaží, aby predávané výrobky boli udržateľné a neničili našu planétu. Jednou z týchto spoločností je aj Adidas, ktorá nedávno predstavila kolekciu tenisiek vyrobených z vegánskej kože, či zaviazala sa už nikdy nepoužiť kožušiny. 

Aj keď sa množstvo spoločností snaží o zmenu, stále je priestor na nové zlepšenia a rôzne alternatívy, ktoré neobsahujú žiadne živočíšne produkty a neznečisťujú životné prostredie. Veríme, že budúcnosť patrí značkám, ktoré sú schopné vyrábať oblečenie eticky, udržateľne a bez utrpenia.

Myslíte si, že sa kaktusová koža môže stať bežným materiálom budúcnosti?

Na vytvorenie jedného lineárneho metra Desserta sú potrebné približne 3 listy kaktusu. Foto: Dessertio

Zdroje:

H&M Is Using Cactus Leather in New “Science Story” Collection by Green Matters
VEGAN CACTUS LEATHER IS COMING TO H&M by VegNews
H&M X Desserto: Fashion Giant Uses Mexican Startup’s Cactus Leather In New Sustainable Collection by Green Queen
The Science Story collection by H&M

ZDIEĽAŤ