myeats-bacon-cooked

Robert Downey Jr. investoval, prichádza vegánska slanina!

Slanina z podhubia? To je presne produkt, do ktorého najnovšie investoval herec Robert Downey Jr.! Vegánska slanina má údajne veľmi autentickú štruktúru, vôňu aj chuť.

Pre Vegánske hody napísala Sofia Marcinkechová.

Footprint Coalition – fond herca známeho ako Ironman, či Dr. Dolittle podporil spoločnosť Atlast Food Co – začínajúci vegánsky podnik, ktorý vyrába slaninu („MyBacon“) z mycélia – teda časti podhubia. 

Budúcnosť je vegánska! Foto: MyBacon

MyBacon je vyrábaná iba zo šiestich, relatívne prírodných zložiek: mycélium, kokosový olej, trstinový cukor, morská soľ, džús z červenej repy a údených príchutí. Toto zloženie by malo povzbudiť milovníkov mäsa, ktorí tvrdia, že vegánske alternatívy obsahujú dlhý zoznam neznámych prísad a sú „umelé“.

Nutričné hodnoty MyBacon
Nutričné hodnoty MyBacon – výrobcovia sa za zloženie ani výživovú hodnotu nemusia hanbiť. Foto: MyBacon

Mycélium sa doteraz používalo iba ako rastlinná alternatíva kože k topánkam, odevom a doplnkom, takže tento vstup na trh s rastlinnými potravinami je významný.

Atlast, ktorý je vedľajším produktom výrobcu obalov na mycélium Ecovative Design, zabezpečil od investorov impozantných 40 miliónov dolárov, vrátane príspevku hviezdneho Iron Mana. Medzi ďalších podporovateľov patria Viking Global Investors LP a AiiM Partners.

Táto investícia pre spoločnosť Atlast bude financovať komerčnú výrobu najväčšej farmy na výrobu mycélia. Podľa agentúry Food Navigator sa farma s rozlohou 80 000 metrov štvorcových, nazývaná „Farm One“, otvorí vedľa sídla spoločnosti v New Yorku. Farma má byť v prevádzke už budúci rok.

„Chutnejšia alternatíva k živočíšnym bielkovinám“

Prezident spoločnosti Atlast Food Co. Stephen Lomnes sa na Instagrame vyjadril: „Táto investícia nám umožní uspokojiť neuveriteľný dopyt, ktorý vyvolal náš produkt.“  Dodal: „Budujeme najväčšiu výrobňu mycélia v USA, aby sme zákazníkom po celej krajine poskytli chutnejšiu a zdravšiu alternatívu k ich obľúbeným živočíšnym bielkovinám.“⠀

Chrumkavá dobrota

„Snažíme sa, aby ľudia, ktorí nie sú úplne vegetariáni uprednostnili túto rastlinnú alternatívu pred tradičnou slaninou,“ uviedol v rozhovore Eben Bayer, výkonný riaditeľ spoločnosti Atlast. „MyBacon vyzerá ako slanina, vypráža sa ako slanina, chrumká ako slanina a chutí ako slanina. “

Ako už bolo Ebenom Bayerom spomenuté, produkty Atlast sa odlišujú od iných rastlinných alternatív slaniny tým, že chutia a voňajú ako slanina, a to i bez množstva ingrediencií. 

Footprint Coalition

Začiatkom tohto roka investoval Robert Downey Junior najmenej 10 miliónov dolárov zo svojich vlastných peňazí do Footprint Coalition, environmentálnej iniciatívy zameranej na záchranu planéty.

Herec vytvoril Footprint Coalition už v roku 2019 s poslaním vyrobiť najudržateľnejší papier na svete, ukončiť globálne odlesňovanie a nájsť alternatívy plastov. Navyše podporuje spoločnosti vyvíjajúce udržateľné obchodné modely a technológie, ktoré pomáhajú v boji proti klimatickej zmene.

Účelom koalície je spájať darcov, investorov a inovátorov potrebných na vytvorenie riešení, ako je bunkové poľnohospodárstvo (laboratórne pestované mäso / kultivované mäso) a udržateľne pestovaný bambus.

Downey
Herec sa už niekoľko rokov zaoberá viacerými udržateľnými témami. Foto: Vegan First

Nová kategória rastlinných potravín

Ako vlastne vegánska slanina vzniká?

Špeciálne gurmánske huby kuchári objavujú pre ich výnimočnú chuť a textúru. Výzvou je, že tieto huby sa často zháňajú v lesoch iba v konkrétnych ročných obdobiach a ich rast trvá často nesmierne dlho. Spoločnosť však prišla na to, ako si domestikovať špeciálne huby a pestovať ich vo veľkom množstve v komerčnom meradle.

Namiesto chovu dobytka na pastvinách alebo plodín na poliach sa obrátili na mycelium – koreň všetkých húb. Vďaka interiérovým farmám dokážu efektívne vypestovať veľké kusy podhubia. S použitím mycélia ako super ingrediencie sú schopní vyrobiť huby, ktoré svojou textúrou a chuťou konkurujú tradičným mäsovým kúskom bez zložitých pridaných prísad.

Super ingrediencia chutí ako mäso, pretože vlákna mycélia rastú spoločne v tkanive, ktoré sa podobá vláknitej sieti svalových tkanív u zvierat (teda napodobňuje aj jeho textúru). Celý proces trvá od spór po dosku iba asi desať dní.

Vo výrobe najprv nakrájajú hubové brucho, pripravia špeciálnu soľanku a marinujú prúžky, aby MyBacon získal svoju vynikajúcu výraznú chuť.

Jednotlivé prúžky sa po jednom marinujú. Foto: MyBacon

Lisa Feria, generálna riaditeľka spoločnosti Stray Dog Capital, uviedla: „Spoločnosť Atlast vytvára novú kategóriu rastlinných potravín tým, že ponúka možnosť celého kusu – tzv. whole cut. Mycelium, jedinečná prísada spoločnosti Atlast, je výživné, všestranné a škálovateľné. Spotrebitelia by sa mali pripraviť na to, že vo svojich obchodoch a na svojich tanieroch uvidia oveľa viac podhubia. “

Vegánska slanina sa pripravaju na panvici, ako aj klasická slanina. Foto: MyBacon

MyBacon je v súčasnosti k dispozícii iba v USA. Dúfame, že sa táto rastlinná alternatíva slaniny čím skôr dostane aj na slovenský trh!

Vegánska slanina sa jednoducho tepelne spracuje a vloží do sendviča, wrapu či šalátu. Foto: MyBacon

Zdroje:
Robert Downey Jr.’s Venture Fund Invests in Vegan Bacon Startup

Robert Downey Jr. invests in vegan mushroom bacon start-up

Robert Downey Jr. Backs Vegan Bacon Brand As Part Of $40 Million Investment

 

ZDIEĽAŤ