ae1f6-pexels-anthony-shkraba-4397266_1920x800

Vegánske vajce OsomeEgg, zdravé a udržateľné

Podľa spoločnosti OsomeFood je jej nové, natvrdo uvarené vajíčko prospešné pre životné prostredie, ako aj pre ľudské zdravie. Ako OsomeEgg vyrába svoje vegánske vajce?

Pre OZ Vegánske hody napísala Sofia Marcinkechová.

Realisticky vyzerajúce vegánske vajce od OsomeEgg spoločnosť vyrába fermentáciou mykoproteínov z rovnakých húb, aké používa známy vegetariánsky výrobca mäsa Quorn. Ingrediencia má vysoký podiel bielkovín a obsahuje mnoho esenciálnych aminokyselín, ktoré sa nachádzajú v tradičných živočíšnych produktoch.

Okrem mykoproteínov obsahuje OsomeEgg aj zložky ako mrkvová šťava, mandľové mlieko, zemiakový škrob, olivový olej, wakame (šalát z morských rias), čierna soľ a lahôdkové droždie. „Vajcia“ sa kupujú mrazené a podľa výrobcu je najlepšie, keď sa nechajú rozmraziť cez noc v chladničke a konzumujú sa chladené.

OsomeEgg
Produkt OsomeEgg – vegánske vajce – od spoločnosti OsomeFood. Foto: OsomeFood

OsomeFood Fishballs (rybie guličky), Fishcakes (rybie koláče), Noodles (rezance) a dva varianty darčekových súprav Wellness Hamper sú tiež k dispozícii na webových stránkach spoločnosti. Darčekové sety obsahujú oba vegánske rybie výrobky, taktiež wellness ingrediencie, ako sú kvety cordycepsu, vlčie bôby, ženšen, echinacea a kurkuma, bonusom sú recepty navrhnuté výživovým poradcom.

Spoločnosť OsomeFood strávila desať rokov výskumom a vývojom v oblasti prísad bohatých na živiny a jej cieľom je uspokojiť „zdravotné potreby“ zákazníkov pri prechode zo živočíšnych produktov na rastlinné.

OsomeNoodles
Produkt OsomeNoodles od spoločnosti OsomeFood. Foto: OsomeFood

Vegánske vajcia na tvrdo: svetová novinka?

Podľa OsomeFood je ich vegánske natvrdo uvarené vajíčko prvým produktom na svete svojho druhu, a to kvôli jeho nutričným hodnotám a rastlinnej báze. (Aj keď už roky existujú rôzne recepty a vegánske varené vajíčka, ako aj tipy na jeho nahradenie v kuchyni.)

Trh s vegánskymi vajcami rýchlo rastie a dopyt najmä zo strany čínskych spotrebiteľov dosiahol v poslednom roku bezprecedentnú úroveň. Posledné údaje zverejnené asociáciou Plant Based Foods Association uvádzajú, že došlo k rastu i v americkej kategórií vajec na rastlinnej báze, pričom v roku 2020 došlo k nárastu o 168 percent a predajom o 27 miliónov dolárov!

Kalifornská spoločnosť  Eat Just, jeden z najpopulárnejších a najuznávanejších výrobcov vegánskych vajec na svete, nedávno oznámila, že pracuje na svojich vegánskych vaječných výrobkoch a na európsky trh ich pravdepodobne uvedie už do konca tohto roka.

OsomeFish Fishcake
Produkt OsomeFish Fishcake od spoločnosti OsomeFoods. Foto: OsomeFoods

Sú vegánske vajcia lepšie ako slepačie?

Živočíšne poľnohospodárstvo je náročné na zdroje a najmä priemyselné poľnohospodárstvo vytvára nadmerné znečistenie a plytvanie.

Kritici tvrdia, že chov zvierat pre potravu je krutý a zbytočný a vaječný priemysel nie je výnimkou. Nosnice sú zvyčajne vystavené rovnakému väzneniu, zlému zaobchádzaniu a predčasnej smrti ako tie sliepky, ktoré sa chovajú pre mäso.

Aj keď sa diskutuje o správach, že tradičné vajcia nie sú zdravé, údaje naznačujú, že rastlinné verzie sú lepšie pre planétu, zvieratá a ľudské zdravie.

„Vegánske vajce je zdravšie, sliepku nepotrebuješ. Aby ste mohli jesť zviera, musíte zabíjať, musíte používať antibiotiká, musíte vylesňovať dažďový prales. Alebo to tak niekedy mohlo byť, už to tak nie je,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Eat Just – Josh Tetrick vo vyhlásení zaslanom spoločnosti Livekindly.

Spoločnosť OsomeFood v bielej knihe z roku 2020 tvrdila, že jej charakteristická zložka mykoproteínov využíva o 90 percent menej pôdy a vody ako výroba tradičných živočíšnych produktov.

„Rastlinné potraviny zachraňujú životy. Život v našich oceánoch, na pevnine a v našom prostredí a pomaly pomáhajú vyvážiť aj našu planétu, “uvádza OsomeFood na svojej webovej stránke. „Je čas na posilnenie nášho imunitného systému. Je čas byť silnejší a zdravší s pomocou rastlinnej stravy.“

Krabica štyroch zmrazených vajec OsomeEggs stojí na webe spoločnosti 14,99 dolárov.


Zdroje:

A Fungi-Based Whole Vegan Hard-Boiled Egg Is Now a Thing by Livekindly
Singapore’s OsomeFood Launches Vegan Hard Boiled Egg by Vegconomist
OsomeFood – OsomeEgg

ZDIEĽAŤ