V nedeľu 8. októbra príde deň, kedy sa s Vami opäť stretneme v priestoroch Starej Tržnice v Bratislave! Do otvorenia brán Vegánskych hodov Bratislava 2023 zostáva už len:
Na jeseň sa opäť otvoria brány Starej Tržnice a budeme môcť spolu ochutnávať to najlepšie, čo naša vegánska gastro scéna ponúka.
Okrem bohatej ponuky jedál a nápojov nás bude už tradične čakať aj celodenný sprievodný program.
Kuchárske talenty vám predvedú, čo dokážu za našim pomyselným sporákom! V krátkej show predvedú svoje umenie a publikum samozrejme dostane z výtvoru ochutnať.
10:00
ZAČIATOK VEGÁNSKYCH HODOV
11:00-11:45
LUCIA ADAMJÁKOVÁ @easyveganlife – Kuchárska show s produktami Nurishh
12:00-12:45
RADEK LÁTAL – Prednáška: Vegánska výživa pre optimálne zdravie
13:00-13:30
MICHAL KUTLÍK (Jem pre Zem) – Prednáška: Vegánska výživapre optimálne zdravie
14:00-14:45
ROMAN SZABO (Laskamier) – Kuchárska show
15:00-15:45
LUCIA TUPÁ a MARTIN SMREK (Humánny Pokrok) – Prednáška: Historická šanca pre miliardy zvierat v EÚ
16:00-17:00
Boris Bilčík (SAV), Martin Smrek (Humánny pokrok), Zuzana Stanová (zvieracia ombudsmanka), Marián Koreň (EURACTIV ) – Diskusia EURACTIV: Sme to, čo jeme? Čo o nás hovorí (ne)pohodlie hospodárskych zvierat
19:00
UKONČENIE VEGÁNSKYCH HODOV
SILVESTER ROŠTÁR
Silvester Roštár pracuje ako redaktor najčítanejšieho denníka na Slovensku. Silvo o sebe hovorí, že je jedna pozitívna osoba, ktorá k životu potrebuje – slnko, čokoládu a svoju mamu. Vo voľnom čase sa venuje spevu. Miluje ľudí so zmyslom pre humor. Medzi jeho negatívne vlastnosti patrí to, že nikomu nevie povedať – nie. Ale… Vekom sa to učí. Na Vegánskych hodoch sa môžete tešiť, ako nás Silvester prevedie celým programom s úsmevom na tvári.
RADEK LÁTAL
Radek je odborník na výživu so špecializáciou na rastlinnú stravu. Vegánom je od roku 2013 a od roku 2018 sa venuje výživovému poradenstvu. Vyštudoval odbor Výživa ľudí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite a je držiteľom certifikátu Plant-based Nutrition. V svojom doktorandskom štúdiu sa venuje výskumu zameranému na príjem vitamínu B12 u vegánov a na rastlinnú stravu pre redukciu telesnej hmotnosti. Na Vegánskych Hodoch tento rok porozpráva o vegánskej výžive pre optimálne zdravie.
ROMAN SZABO
Roman DNA reprezentuje značku LASKAMiER, ktorú založil ako projekt na vydávanie autorskej hudobnej tvorby a vegetariánskych/vegánskych videoreceptov. So svojou manželkou Adrianou zdieľajú cez najnovší projekt YogaBrunch- jogu, vegánske stravovanie a vedomý životný štýl. Značku v priebehu posledných rokov rozšírili o StreetShop a malý kamenný showroom v hlavnom meste, kde popri budovaní komunity predávajú na Slovensku tvorené oblečenie pod značkou LASKAMiER.
LUCIA ADAMJÁKOVÁ
Luciu napĺňa varenie a nadväzovanie kontaktov s ľuďmi, a preto sa venuje svojmu profilu @easyvegan.life
Vegánkou je už piaty rok a profil si založila hlavne preto, že sa jej okolie neustále pýtalo, čo ako vegánka môže jesť. Dnes na ňom zdieľa jednoduché a chutné vegánske recepty. Na Vegánskych hodoch ju uvidíte na kuchárskej show, kde vás bude čakať aj malá ochutnávka.
LUCIA TUPÁ
Lucia Tupá je kampanierkou Humánneho pokroku a venuje sa legislatívnej kampani za Zákaz klietok na Slovensku. Študovala žurnalistiku, sociológiu, medzinárodné vzťahy a prekladateľstvo. A zabezpečením lepších podmienok pre zvieratá sa venuje nielen v pracovnom, ale aj v súkromnom živote – pomáha zachraňovať zvieratá v núdzi.
MARTIN SMREK
Martin Smrek je predsedom neziskovej organizácie Humánny pokrok, ktorú spoluzakladal v roku 2009. Organizácia má približne 70 aktívnych dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí „sú hlasom zvierat, bránia ich slobodu a bojujú za udržateľný svet bez krutosti“. Spájajú ľudí, ktorí stoja o zmeny v spoločnosti, s inštitúciami, ktoré majú v rukách možnosti na zmenu. Nimi sú napríklad firmy formujúce prostredie, v ktorom sú zvieratá chované, alebo politici nastavujúci pravidlá.
Pandémia nám dala zabrať všetkým, no najviac gastronómii. Nekonečné lockdowny a takmer neexistujúca podpora štátu, dohnali mnoho rastlinných gastro projektov na pokraj ich síl a neraz až ku krachu. Počas troch rokov pandémie nám náklady na zorganizovanie Vegánskych hodov narástli na dvojnásobok. A v takejto situácii je nemysliteľné prenášať ich na reštaurácie, ktoré posledné roky prežili len s odretými ušami. Preto sme sa rozhodli im poplatky, naopak, znížiť, a preniesť financovanie podujatia na vás – ľudí, ktorým záleží na tom, aby vegánska gastronómia na Slovensku prekvitala. Preto veríme, že budete mať pochopenie pre zavedenie symbolického vstupného 2€ v predpredaji a 3€ na mieste. So samozrejmými výnimkami a voľným vstupom pre ľudí v dôchodkovom veku, ZŤP ľudí a ich sprievod, deti do 15 rokov, a ľudí z Ukrajiny. Ďakujeme!
Ak sa vám formulár nezobrazuje správne, môžete si lístky zakúpiť aj priamo na stránke GOOUT.