Vianoce sú už za dverami a určite už rozmýšľate, čo budete pripravovať na sviatočnú večeru. My vám to tento rok uľahčíme! Prinášame vám lahodné vegánske vianočné menu. Ukážeme vám, ako si pripraviť voňavú kapustincu, krehké rezne so sojanézovým šalátom, linecké koliečka, vanilkové rožky a medovníky.
Začneme zľahka, tradičnou voňavou vegánskou kapustnicou s údeným tofu, sušeným slivkami a lesnými hubami. Pokračovať budeme krehkými sójovými rezňami s vláčnym sojanézovým šalátom. A lahodné vianočné hody zakončíme trojicou obľúbených zákuskov – sladkými lineckými koliečkami s ríbezľovými džemom, krehkými vanilkovými rožkami a tradičnými zdobenými medovníčkami. Samozrejme všetko bez živočíšnych výrobkov.
Vianočná kapustnica
Na 5 litrov potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 75g sušených sliviek
- 30g sušených dubákov
- 1 čl tymián sušený
- 1 pl paradajkového pretlaku
- 1 pl sladkej papriky mletej
- 1 pl čierneho korenia celého
- 1 čl nového korenia celého
- 10 bobkových listov
- 2 údené tofu
- 1 čl mletej rasce
- 10 borievok
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 3 l vody
- soľ
- olej
Postup prípravy
- Sušené hríby zalejeme studenou vodou a necháme odstáť jednu hodinu.
- Medzičasom vyžmýkame vodu z kapusty a ju odložíme v miske bokom. Kapustu následne pokrájame na 1 cm hrubé pásiky.
- Údené tofu nakrájame na menšie kocky. V hrnci rozpálime olej a tofu opražíme zo všetkých strán do zlatohneda. Následne tofu presunieme do misky vedľa.
- Doplníme olej do hrnca a opražíme v ňom na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme do sklovita.
- Cibuľu poprášime červenou paprikou a rascou, rýchlo zamiešame a pridáme paradajkový pretlak a tymián. Krátko restujeme.
- Pridáme kapustu a dobre premiešame. Následne krátko opražíme.
- Kapustu podlejeme vodou, osolíme a pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie a borievky a sušené slivky.
- Keď polievka zovrie, pridáme namočené hríby a varíme do zmäknutia kapusty, približne 60 minút.
- Na záver pridáme do hrnca opražené tofu, vodu z kapustnice, necháme ešte raz zovrieť a odstavíme z plameňa.
Kapustnicu je dobré nechať odstáť približne tri dni v chladničke, aby sa dobre premiešali jej chute. Podávať ju však je možné hneď po dovarení.
Sójové rezne so sojanézovým šalátom
Tradičný pokrm v netradičnom prevedení. Lahodné krehké sójové rezne s vláčnym sojanézovým šalátom, ktorý je na nerozoznanie od majonézového, si viete ľahko pripraviť aj v domácich podmienkach.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
Šalát:
- 1 dcl sójového mlieka
- 3 dcl repkového oleja
- 1 pl citrónovej šťavy
- 1 pl dijonskej horčice
- ¼ čl čiernej soli
- 400g zemiakov
- 100g mrkvy
- 100g zeleného hrášku
- 500ml kyslých uhoriek
- soľ
Rezne:
- 150g balenie maxi sójových plátkov
- 50g hrachovej múky
- ½ čl prášku do pečiva
- ¼ čl čiernej soli
- 1,5 dcl vody
- 120g strúhanky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1pl sójovej omáčky
- 1 pl červenej mletej papriky
- olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka a následne ošúpeme. Ošúpané zemiaky pretlačíme cez mrežovaný krájač, alebo nakrájame na hranolky o hrúbke 5×5 mm.
- Mrkvu nakrájame na menšie kocky a spolu s hráškom pripravíme na pare. Následne necháme vychladnúť. V prípade, že nemáte parák, môžete si zakúpiť už sterilizovaný hrášok a mrkvu, ktoré netreba ďalej upravovať.
- Kyslé uhorky zlejeme a nastrúhame na drobno.
- Do nádoby mixéra (stolného, alebo ponorného) vlejeme 1 dcl sójového mlieka, horčicu a citrónovú šťavu. Za neustáleho mixovania postupne prilievame 3 dcl repkového oleja. V prípade príliš riedkej majonézy, pridáme trochu oleja. Na záver pridáme čiernu soľ a dobre premixujeme. Tento krok možno nahradiť kupovanou rastlinnou majonézou, dostupnou v špecializovaných predajniach a už aj vo vybraných supermarketoch (napr. Tesco).
- Vo väčšej nádobe zmiešame vychladenú zeleninu s majonézou a necháme odstáť v chladničke minimálne jednu hodinu, ideálne cez noc.
- V dostatočne veľkom hrnci zovrieme zeleninový vývar so sójovou omáčkou a červenou paprikou. Následne pridáme sójové plátky a varime až do ich zmäknutia. Následne z plátkov vyžmýkame prebytočnú vodu.
- V hlbokom tanieri zmiešame hrachovú múku s práškom do pečiva a čiernou soľou a vyšľaháme do hladka s vodou. Možno nahradiť Hraškou spracovanou s vodou.
- V druhom tanieri umiestnime strúhanku.
- Plátky najprv krátko namočíme do taniera s hrachovou zmesou a následne dôkladne obalíme v strúhanke.
- Obalené plátky vyprážame z oboch strán cca 3 minúty v panvici s rozpáleným olejom na vyprážanie alebo vo fritéze.
Rezne podávame čerstvé, spolu s majonézovým šalátom. Nespotrebované obalené rezne môžeme skladovať v chladničke, alebo zamraziť na neskoršie použitie.
Linecké kolieska
Potrebujeme:
- 250 g múka hladká
- 60 g cukor práškový
- 140 g rastlinné maslo mäkké
- 2 PL rastlinné mlieko
- práškový cukor na posypanie
- marmeláda – kyslejšia (ríbezľová/malinová/ marhuľová)
Postup prípravy:
- Preosiatu hladkú múku, práškový cukor, zmäknuté maslo a lyžicu mlieka spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležat v chladničke minimálne 1 hodinu.
- Z rozvaľkaného cesta potom vykrajujeme polovicu koliesok bez dierky v strede a do polovice vykrojíme očká.
- Vykrojené kúsky lladieme na vymastený plech/papier na pečenie a do rúrypredhriatej na 160°C dávame piecť na cca 7-11 minút až začnú jemne hnednúť na okrajoch.
- Kolieska po vychladnutí natrieme ríbezľovým džemom a pospájame s vrchnými časťami, ktoré ešte predtým posypeme cukrom.
Vanilkové rožky
Potrebujeme
- 300g hladká múka
- 200g rastlinné maslo
- 100g mleté vlašské orechy
- 100g cukor práškový
- 1 ks cukor vanilkový
Postup prípravy
- Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto.
- Z cesta vyformujeme valček, ktorý pokrájame na zhruba 35 -50 rovnakých kúskov (podľa požadovanej veľkosti rožkov) a z nakrájaných kúskov vyformujeme rohlíčky.
- Pečieme na vymastenom plechu/papieri na pečenie 15-20 minút pri 180°C.
Medovníky
Potrebujeme:
Medovníky
- 2 poháre múky hladkej (pohár=250 ml)
- 3/4 pohára cukru
- 1,5 čl sódy bikarbóny
- 3-4 lyžičky perníkového korenia
- 1 lyžica rastlinného masla
- cca 10 lyžíc rastlinného mlieka
Cukrová poleva
- 1 pohár práškového cukru
- 1 pl citrónovej šťavy
- 2 pl horúcej vody
Postup prípravy
- Zmiešame suché prísady a pridáme maslo a po lyžiciach mlieko. Vypracujeme cesto s konzistenciou plastelíny.
- Cesto rozváľame na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme medovníky formami podľa ľubovôle.
- Medovníky pečieme pri teplote 180°C cca 10-15 minút do zlatista.
- Necháme vychladnúť a zdobíme čokoládou alebo cukrovou polevou, ktorú vyrobíme zmiešaním práškového cukru, citrónovej šťavy a horúcej vody.
Ak sa vám naše recepty páčia, pomôžte nám prinášať ich viac a pridajte sa medzi našich podporovateľov a podporovateľky ešte dnes!