Strúhaný tvarohový koláč netreba v našich končinách veľmi predstavovať. Tento tradičný zákusok si teraz môžeme konečne vychutnať vo verzii bez živočíšnych výrobkov. Okrem tofu sa v tomto recepte pohráme aj so svätým grálom vegánskej alchýmie – s aquafabou.
Potrebujeme
- 350g hladkej múky extra špeciál
- 150g práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 4 pl holandského kakaa
- 4 balenia bieleho tofu (cca 750g)
- 2 balenia vanilkového cukru
- 200g práškového cukru
- 2 pl citrónovej šťavy
- 150 ml vody z konzervy cíceru (aquafaba)
- 250g rastlinného margarínu
Postup prípravy
- Vo väčšej miske zmiešame múku, 150g cukru, prášok do pečiva, kakao a dobre spolu premiešame. Pridáme rozdrobený margarín a ručne miesime až kým nám nevznikne hladké a formovateľné cesto.
- Cesto odložíme do mrazničky a rozohrejeme rúru na 180°C.
- V druhej miske nastrúhame najemno tofu. K tofu primiešame cukor, vanilkový cukor a jeden a pol polievkovej lyžice citrónovej šťavy a dobre spolu premiešame.
- V tretej miske si zmiešame vodu z cícerovej konzervy so zbytkom citrónovej šťavy a šľaháme metličkou až do vzniknutia stabilnej peny (pirbližne 10 minút). Šľahať môžeme ručne, alebo mixérom so metličkovým nadstavcom. Vyšľahanú penu jemne vmiešame do zmesi z tofu.
- Na pekáči rozprestrieme papier na pečenie a nahrubo naň nastrúhame polovicu kakaového cesta. Na tú následne jemne rozotrieme plnku z tofu. Na vrch nastrúhame nahrubo druhú polovicu kakaového cesta.
- Vložíme do rúry rozohriatej na 180°C a pečieme približne 40 minút.
Ak sa Vám recept páčil, zvážte prosim podporu našich aktivít.
[button color=“red“ size=“large“ align=“center“ link=“https://veganskehody.darujme.sk/787/“]PODPORIŤ[/button]