Praženica bez vajíčok s nízkym obsahom cholesterolu a neuveriteľne presvedčivou chuťou, ktorú jej dodáva prísada menom Kala Namak – čierna soľ.
Praženica. Jedno z jedál, ktoré si ľudia len ťažko vedia predstaviť bez vajec. A predsa sa to dá! Pomáhajú nám v tom dve kľúčové prísady. Prvou z nich je tofu, ktoré pri správnej príprave presvedčivo nahradí textúru pripraveného vajíčka. Druhou z nich je čierna soľ, známa tiež ako Kala Namak, ktorá je bohatá na obsah síry. Práve síra je charakteristickým prvkom chute a vône opražených vajíčok a jej vysoký obsah v čiernej soli dokáže tento rozmer chute nahradiť veľmi presvedčivo. Čierna soľ je v tomto recepte tým pádom nenahraditeľná a bez nej skutočne nie je možné dosiahnuť presvedčivý efekt. Neváhajte teda vyraziť do najbližšieho obchodu so zdravou výživou alebo vegánskymi potravinami a hľadajte čiernu soľ (Kala Namak).
Potrebujeme:
- 1 balenie extra firm tofu, cca 180 g
- 1 menšia cibuľa
- 1 čl kurkumy mletej
- 1 čl čiernej soli (Kala Namak)
- 1 čl lahôdkového droždia
- pažitka
- sladká mletá paprika
- čierne korenie mleté
- 1 pl extra panenský olivový olej
Postup prípravy:
- Na plátky nakrájanú cibuľu restujeme na rozpálenom oleji do sklovita
- Tofu rozdrobíme na menšie kúsky a pridáme do panvice s cibuľou, pridáme kurkumu. Pár minút prudko pražíme.
- Pridáme čiernu soľ a lahôdkové droždie, dobre premiešame a potom odstavíme z plameňa.
- Praženicu na tanieri bohato dochutíme čerstvo namletým čiernym korením, sladkou paprikou a ozdobíme nadrobno pokrájanou pažítkou, prípadne jarnou cibuľkou.
Podávame ihneď po dokončení, s čerstvým pečivom a paradajkami.