Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/5/8/5867d9a0-bd7d-4d69-a5f5-69a676dd326e/veganskehody.sk/web/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39
Poľsko môže ukončiť chov 10 miliónov zvierat na kožušinových farmách

Poľsko môže ukončiť chov 10 miliónov zvierat na kožušinových farmách

Kontroverzná vládna strana Právo a spravodlivosť podporila poslanecký návrh na zákaz kožušinového chovu zvierat a zákaz cirkusov. Poľsko je pritom tretím najväčším výrobcom kožušín na svete a koniec chovu by sa dotkol 10 miliónov zvierat, čo je zhruba desatina celosvetovej výroby.

Tlačová správa na stiahnute v PDF

S historickým návrhom na zákaz kožušinového chovu v Poľsku prišla skupina poslancov, ktorá okamžite získala podporu vládnej strany Právo a spravodlivosť, ktorá je známa vďaka svojim opatreniam smerujúcim k rozkladu demokratických štruktúr. Jej líder, Jarosław Kaczyński, ktorý je považovaný za hlavnú postavu súčasnej vládnej garnitúry, je totiž veľkým milovníkom zvierat. Jeho strana je so svojimi 216 kreslami v Sejme a 56 kreslami v Senáte najväčšou poľskou parlamentnou stranou. Vďaka nej sa Kaczyńskemu prisudzuje moc nad prezidentom a predsedom vlády.

V Poľsku sa v súčasnosti každoročne chová a zabíja približne 10 miliónov noriek, líšok a činčíl kvôli kožušinám a krajina je tak tretím najväčším výrobcom kožušín na svete. Zodpovedá tak za zruba 10 % celosvetovej produkcie kožušín. Zákaz kožušinového chovu by bol historickým krokom, ktorý by zaradil Poľsko medzi krajiny ako Holandsko, Veľká Británia, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Maďarsko, Srbsko, či Českú Republiku, kde už zákazy chovu existujú.

Kožušinový chov patrí k odvetviam, ktoré sú k zvieratám obzvlášť kruté. Zvieratá sú chované izolovane v malých pletivových klietkach. Ako predátori žijúci v zajatí trpia tieto zvieratá rôznymi zdravotnými problémami spôsobenými stresom, ako napríklad infikovanými ranami, chýbajúcimi končatinami v dôsledku kúsancov, kanibalizmom, poškodenými očami, či sebapoškodzovaním. Pletivové klietky majú namiesto pevnej podlahy len pletivo, ktoré poškodzuje chodidlá zvierat, ich poranenia sú bežne ponechávané bez ošetrenia, a zvieratá trpia neliečenými ochoreniami. Na konci života sú zabité elektrickým prúdom, zlomením krku, alebo v plynových komorách. „Deje sa tomu aj napriek tomu, že dnes už na kožušiny zvierat dávno nie sme odkázaní a aj módny priemysel sa postupne od tejto barbarskej praxe odvracia.“ dodáva Martin Smrek z OZ VEGÁNSKE HODY. Nedávnym príkladom je módna ikona Gucci, ktorá sa rozhodla kožušiny zo svojich modelov od jarnej kolekcie 2018 nadobro vylúčiť.

Zákaz kožušinového chovu v Poľsku má podporu po celej Európe, vrátane Slovenska. OZ VEGÁNSKE HODY, venujúce sa ochrane práv zvierat a propagácii udržateľného a ohľaduplného stravovania, bude v utorok 14. novembra o 18:00 organizovať symbolické zhromaždenie na podporu zákazu kožušinového chovu, pred Poľským inštitútom v Bratislave. Podujatím tak chce pripomenúť 10 miliónov životov, o ktorých budú poľskí poslanci a poslankyne čoskoro rozhodovať a taktiež pripomenúť fakt, že toto rozhodovanie bude v napätí sledovať aj zahraničie.

Stretneme sa v utorok 14. novembra pred Poľským inštitútom v Bratislave na námestí SNP 27 o 18:00.

ZDIEĽAŤ