Penne al arrabbiata je tradičné rímske jedlo spájajúce ostré chute cesnaku a chilli papričiek do famóznej „rozohnenej“ omáčky.
Penne al Arrabbiata je skvelým príkladom toho, že talianska kuchyňa nemá strach experimentovať s ostrosťou chilli papričiek a aromatickosťou cesnaku. Obe tieto vyberané chute sa skĺbili v tomto slávnom rímskom jedle, ktoré je zároveň veľmi rýchle a jednoduché na prípravu. Skladá sa totiž len zo štyroch základných prísad, ktoré pri správnej príprave dokážu omáčke dodať neskutočne plnú chuť. Kľúčom k úspechu tu je opraženie cesnaku a ostrých papričiek v kvalitnom olivovom oleji, ktorých chuť sa potom prenesie do celého pokrmu. Práve ich ohnivá chuť dala tejto omáčke jej meno arrabbiata, čo v taliančine znamená „rozohnené“ alebo „nazlostené“.
Na dve porcie penne al arrabbiata potrebujeme:
- 6 pl extra panenského olivového oleja
- sušené chilli papričky podľa chuti
- 3 strúčiky cesnaku
- za hrsť čerstvej bazalky
- soľ
- 400 g paradajok v konzerve
- 2 porcie penne rigate
Postup prípravy
- Na rozpálenom oleji krátko opražíme nadrobno pokrájaný cesnak, až kým sa nerozvonia. Následne pridáme podrvené chilli papričky a krátko tiež opražíme.
- Pridáme konzervu paradajok, dobre premiešame a zhruba 10 minút pomaly tiahneme na najmenšom plameni.
- Medzičasom si pripravíme penne rigate.
- Penne zlejeme a pridáme do hrnca s omáčkou a dobre premiešame, až kým nebude dobre obalené v omáčke.
- Podávame na tanieri, ozdobené natrhanými lístkami čerstvej bazalky a štedro pokvapkané olivovým olejom.
[grwebform url=“https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=h9tTG&webforms_id=16174001″ css=“on“ center=“off“ center_margin=“200″/]