V nedeľu 8. apríla sa v bratislavskej Starej tržnici opäť zídu tisícky vegánov a vegánok, aby ochutnali najnovšie prírastky v rastlinnej gastronómii na Slovensku.
Jarné Vegánske hody sú druhým ročníkom jarnej edície najväčšieho slovenského vegánskeho food festivalu, ktorý sa medzičasom rozrástol aj do Žiliny a Košíc. Každoročne tisíckam návštevníkov a návštevníčok ponúka rastlinné špeciality od domácich aj zahraničných reštaurácií. Chýbať však nebude ani kozmetika netestovaná na zvieratách či alternatívy kože vyrobené z korku.
Novinky nebudú chýbať ani v ponuke jedál. Návštevníci a návštevníčky budú môcť ochutnať napríklad vegánske „bryndzové“ halušky, slovenské rastlinné mlieka, vegánsku pekáreň, či prémiové vegánske muffiny a koláče. Nebude však chýbať ani tradičná ponuka vegánskych burgrov, japonské gyozy, indická kuchyňa, či ovocné nanuky. Samozrejme, všetko bez živočíšnych výrobkov.
„Na Vegánskych hodoch sa ľudia môžu na vlastné oči presvedčiť o tom, že jedlo bez zbytočného utrpenia a environmentálnych dopadov rozhodne nie je žiadnou diétou, ale pestrou paletou lahodného a chuťami nabitého jedla.“ dodáva Martin Smrek z OZ Vegánske hody, ktoré podujatie organizuje už od roku 2009.
Program Jarných Vegánskych hodov sa bude tento rok zameriavať na kuchárske show spojené s ochutnávkami, v réžii rastúcich hviezd slovenských a českých sociálnych sietí. Z pomedzi slovenských hviezd sa predstaví napríklad najúspešnejší kuchársky talent zo Žiliny – Mária Ďuranová – známa ako Juicy Fruit, blogerky Barbarissima, Dašisko a Vegan Petra. Českú Republiku budú zastupovať Camie a Markéta, ktoré sa v Prahe preslávili svojimi donutmi.
Vegánske hody taktiež patria medzi prvé z festivalov na Slovensku, ktoré zakázali používanie jednorazových plastov a nahradili ich umývateľnými pohármi a kompostovateľným riadom, ktorý bude po skončení podujatia ďalej zhodnocovaný v kompostárni. „Popri tom uprednostňujeme zásobovanie predajcov cyklokuriérmi a ľudí pozývame dopraviť sa na podujatie bicyklom alebo MHD. Uhlíkovú stopu festivalu tak znižujeme na minimum.“ dodáva Martin Smrek.
Jarné Vegánske hody sa začnú v nedeľu 8. apríla o 10:00 a vstup na podujatie je voľný. Slovenskú vegánsku kuchyňu tak môžu prísť spoznať aj zvedavci. Kompletný program podujatia sa nachádza na stránke www.veganskehody.sk.