Vegánske hody Bratislava budú v Bratislave v poradí už desiaty raz a budú sa konať v nedeľu 9. septembra v Starej tržnici. Návštevníkov a návštevníčky čakajú viac než tri desiatky stánkov s rastlinnými špecialitami či kozmetikou a celodenný program na troch pódiách.
Tlačová správa v PDF na stiahnutie.
Desiaty ročník Vegánskych hodov Bratislava bude najväčší ročník v histórii a svoje rastlinné špeciality príde prezentovať viac než tridsať predajcov z radov reštaurácií, výrobcov potravín, ale aj obchodov s rastlinnou kozmetikou netestovanou na zvieratách, a nebudú chýbať ani kuchárske talenty. Tri pódiá s celodenným programom a tombola zasa zabezpečia, že sa na festivale návštevníci a návštevníčky rozhodne nebudú nudiť. „Chceli sme, aby desiaty ročník nášho podujatia bol naozaj špeciálny a odzrkadľoval pokrok, ktorý sa nám za desať rokov podarilo dosiahnuť. Počas prvého ročníka bola v Bratislave jedna vegetariánska reštaurácia a na hodoch sme varili jedlo šiesti ľudia. Dnes po desiatich rokoch na akciu vyberáme z viac než 140 reštaurácií, obchodov a kaviarní, ktoré v Bratislave ponúkajú niečo vegánske a stále ich pribúda.“ dodal Martin Smrek, zo združenia Humánny pokrok, ktoré podujatie organizuje. Vegánske hody zároveň pokračujú v minimalizácii odpadu a všetky poháre budú na podujatí umývateľné a všetok riad kompostovateľný, pričom podstatnú časť zásobovania budú zabezpečovať cyklokuriéri. Podujatie tak dbá nie len o blaho zvierat, ale aj životného prostredia.
Na hlavnom pódiu sa predstavia so svojimi prednáškami viacerí lídri zvieracoprávneho hnutia, ktorí pomáhali formovať práva zvierat v Strednej Európe. Hlavným vystupujúcim bude rakúsky filozof a aktivista Martin Balluch, ktorý za dekády svojho pôsobenia pomohol v Rakúsku presadiť viacero pokrokových zákonov a opatrení a je zakladateľom organizácie VGT. Z Rakúska k nám zavíta aj Felix Hnat, ktorý vedie rakúsku vegánsku spoločnosť a porozpráva o ich úspešnom zavádzaní vegánskych kurzov varenia na rakúskych kuchárskych školách. Nebude však chýbať ani diskusia s úspešnými rastlinnými biznismi z regiónu V4, ktorá má pomôcť mladým odhodlať sa k vlastnému podnikaniu. Druhé pódium bude venované kuchárskym show, v ktorých sa predstavia známe postavy českého a slovenského internetu, ktoré budú na mieste naživo pripravovať vegánske špeciality aj s ochutnávkami. Tu sa predstaví napríklad Nikoleta Kovač – blogerka známa ako Surová Dcérka – ale aj česká dvojica Die Küche, či Miroslav Demjan z blogu Varíme Vegánsky. Tretie pódium bude venované vystúpeniam obľúbených Djov a Djok.
Vstup na podujatie je tradične voľný a podrobný program podujatia sa nachádza na stránke www.veganskehody.sk/bratislava
Kontaktná osoba:
Martin Smrek
+421 948 315 807
V prípade záujmu o interview s vystupujúcimi sa prosím ohláste vopred, aby sme dohodli presný čas. Akreditácie: Pre akreditovaných novinárov a novinárky poskytujeme možnosť bezplatných ochutnávok v predajných stánkoch. Akreditovať sa môžete emailom na roman.facuna@veganskehody.sk alebo +421 948 155 371