DSC_1011 (1)

Vegánske hody sa túto nedeľu vrátia do Starej tržnice

Najväčší slovenský festival rastlinného stravovania sa koná už túto nedeľu. Bratislavská Stará tržnica sa 8.10.2023 naplní výborným jedlom a programom. 

4.10.2023, Bratislava – Vegánske hody sa konajú tento rok už druhýkrát, a to vo väčšej, výročnej jesennej verzii. 

Jesenné Vegánske hody prinesú vyše štyridsať rôznych stánkov s jedlom, ochutnávkami a navyše aj infostánky v NGO zóne, či rôzne prezentácie noviniek na trhu. Celodenný program bude tentokrát kombináciou kuchárskych show a vzdelávacích blokov. Festival potrvá už tradične od desiatej do devätnástej.

Ponuka jedál bude široká, takže svoje si nájde naozaj každý – tešiť sa môžeme napríklad na streetfood Green Leaf a trenčiansky Vegánsky gazda, India sa bude dať ochutnať v skvelom jedle od Vivan’s, Brazília zas v stánku Cariocas. Privítame aj bezlepkové prevádzky Glutenfreeaks alebo bezlepkovú ponuku od Made with laf, pochutiť si tak bude môcť naozaj každý bez výnimky. Návštevníkov a návštevníčky s chuťou na sladké uspokoja čokoládové produkty Willmann, prievidzské Simply Vegan alebo palacinky a wafle od Café Nektár. Okrem toho sa už tradične môžeme tešiť na klasickú gyozu od Foodstock, bao žemličky od Bao Brothers alebo obľúbené jedlá z Balans Bistra a veľa, veľa ďalšieho. Pitný režim bude zabezpečovať napríklad prevádzka sirupov a štiav Pijo Bio, či partner festivalu – pivovar Nilio. Nebudú chýbať ani stánky s vegánskou kozmetikou, napríklad parfémy od Bonumos alebo dekoratívna kozmetika Fraela.

Okrem tradičných či úplne nových stánkov so skvelým jedlom budú návštevníci a návštevníčky môcť ochutnať horúce novinky, ktoré len teraz prichádzajú na trh. Skúsiť budú môcť napríklad produkty v stánku firmy Lunter, ale aj testovať nové alternatívy syrov balkánskeho typu od značky Rajo, či vegánske alternatívy syrov od značky Violife či Nourishh.

Program bude tentokrát kombináciou kuchárskych show a vzdelávacích blokov. Kuchárske show s ochutnávkou pre návštevníkov a návštevníčky pripravili Lucia Adamjáková známa aj profilom @easyveganlife, varením v spolupráci so značkou Nourishh. Navarí aj Roman, umeleckým menom DNA, ktorý spája uvedomelý rap, súcit so zvieratami a rastlinné recepty pod značkou @laskamier. O tom, ako jesť rastlinne a zdravo tak, aby telu nič nechýbalo, bude prednáška od vyštudovaného výživového poradcu Radka Látala.

Odbornú stránku programu doplní Michal Kutlík s prednáškou o programe Jem pre Zem a aktuálnej kampani za spravodlivú daň pre rastlinné alternatívy potravín. Martin Smrek a Lucia Tupá z Humánneho pokroku publiku porozprávajú o dôležitosti etických problémov spojených so živočíšnou výrobou a o najdôležitejších zmenách týkajúcich sa všetkých zvierat v EÚ. Program zakončí Euractiv s panelovou diskusiou s názvom Sme to, čo jeme? Čo o nás hovorí (ne)pohodlie hospodárskych zvierat s Borisom Bilčíkom, vedcom z SAV, Zuzanou Stanovou z Iniciatívy Zvierací ombudsman a Martinom Smrekom za zvieracoprávne hnutie Humánny pokrok. Diskusiu bude moderovať editor portálu EURACTIV Slovensko Marián Koreň. 

Celodenným programom budú sprevádzať eko-aktivistka Marta Fandlová a redaktor Silvester Roštár. Je, na čo sa tešiť!

ZDIEĽAŤ