Vegáni a vegánky konzumujú iba jedlá rastlinného pôvodu, ako napríklad zeleninu či strukoviny.
Nová štúdia naznačuje, že vegánsky životný štýl môže zredukovať riziko vzniku rakoviny prostaty o 35 percent. Vegánska strava neobsahuje žiadne živočíšne produkty a miesto toho je založená výhradne na rastlinných potravinách, vrátane ovocia, orechov a obilia.
Výskumníci zo Spojených štátov, zodpovední za tieto zistenia, použili dáta viac než 26000 mužov, aby študovali, ako pôsobí rastlinná strava a strava všežravca na možnosť vzniku rakoviny prostaty. V skupine bolo zaznamenaných celkom 1079 prípadov rakoviny prostaty, pričom asi 8 percent z nich sa vyskytlo u mužov s vegánskou stravou. Výskumníci na Loma Linda University v Kalifornii zistili 35 percentné zníženie rizika vzniku rakoviny prostaty u mužov, ktorí sa stravovali vegánsky, čo vyhodnotili ako „štatisticky významné“. Profesor Gary Fraser, ktorý viedol štúdiu financovanú Svetovým fondom pre výskum rakoviny, o tom povedal: „Tento nový výskum znamená zásadný krok v spojení vegánskej stravy a zníženého rizika rakoviny prostaty.“ Dodal, že bude potrebný ďalší výskum na určenie rozsahu, v akom vegánske stravovanie môže zredukovať počet mužov, u ktorých sa vyvinie rakovina.
Každoročne je v Spojenom kráľovstve zaznamenaných 47000 nových prípadov rakoviny prostaty. Zasahuje viac mužov, než akékoľvek iné ochorenie a viac ako 10000 z nich mu podľahne. Dr. Panagiota Mitrou, vedúca financovania výskumu v SFVR, povedala, že vzhľadom na vysoký počet prípadov rakoviny prostaty, prevencia je kľúčová pre zníženie počtu mužov, u ktorých sa toto ochorenie vyvinie. Opisujúc výskum ako „vzrušujúci“, povedala že „[štúdia] pomohla zaplniť niektoré dôležité medzery v našich vedomostiach ohľadom vzorcov stravovania a prevencie rakoviny prostaty a mohla by vydláždiť cestu pre ďalší výskum.“ Povedala, že vedci sa teraz musia pokúsiť dokázať silu spojenia medzi vegánskou stravou a znížením rizika rakoviny prostaty. Jimmy Pierce, hovorca Vegan Society, vyhlásil, že myšlienku že jedenie mäsa je „chlapské“ a „nejakým spôsobom prispieva k mužnosti alebo plodnosti“ musíme odložiť bokom, aby sa ochránilo zdravie mužov. „Teraz je načase zamietnuť tento názor a prikloniť sa k životnému štýlu na báze rastlinného stravovania, bez ohľadu na rod – pre zvieratá a planétu, rovnako ako pre Vaše zdravie.“
Štúdia prichádza po tom, ako WHO zaradila spracované mäso medzi karcinogény a tiež zistila, že červené mäso „pravdepodobne“ spôsobuje rakovinu. V tom istom čase Dr. Ian Johnson, emeritný pracovník na IFR a zaslúžilý výskumný pracovník na School of Medicine at UEA, povedal novinám The Independent, že mäso sa spája s rakovinou, pretože: „Keď zahrievate bielkoviny a tuky, obzvlášť pri grilovaní, veľmi vysoká teplota varenia spôsobuje opäť rakovinotvorné látky rozkladom bielkovín. „Tieto zlúčeniny potom vstupujú do obehového systému, alebo ostávajú v čreve a poškodzujú bunky.“
Z pôvodného článku autorky Kashmira Gander pre Independent, preložil Teodor Sprock
PODPÍŠTE PETÍCIU ZA ZVÝHODNENÚ DPH NA RASTLINNÉ POTRAVINY!