Slovenská klasika, ktorú poznáme už od útleho veku. Teraz si ju môžete aj vy pripraviť v lahodnom prevedení a úplne bez zvierat!
Plnená paprika v paradajkovej omáčke patrí medzi klasické jedlá, ktoré na Slovensku poznáme už od útlej mladosti. Asi každému už toto jedlo stihlo priniesť menšiu traumu vďaka rôznymi nepodarkom zo školských jedální. Toto skvelé jedlo je však veľmi ľahko možné pripraviť v delikátnej verzii, ktorá uspokojí aj náročnejších gurmánov a gurmánky, ktorí/é zároveň myslia aj na zvieratá a životné prostredie. Dnes si teda pripravíme vegánsku verziu plnenej papriky v paradajkovej omáčke.
V tomto recepte obzvlášť platí, že sa nevypláca šetriť na surovinách. Dobrý výber kvalitného paradajkového pretlaku tu tvorí kľúčovú časť nákupu, od ktorej sa odvíja chuť výsledného jedla. Odporúčame na pretlaku naozaj nešetriť a za pár desiatok centov naviac si tak pripraviť skvelý gurmánsky zážitok. Zároveň si v recepte môžete vyskúšať ako jednoducho sa dá nahradiť funkcia vajíčka – v tomto prípade opäť použijeme mleté ľanové semiačko, ktoré nám pomôže držať plnku pekne pokope.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 4 veľké zelené papriky
- 150 g sójového granulátu
- 100 g guľatozrnnej bielej ryže
- menšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 ml kvalitného paradajkového pretlaku
- 2 pl mletého ľanového semiačka
- 1 pl lahôdkového droždia
- čierne korenie mleté
- 4 ks bobkový list
- 1 čl nové korenie
- 1 tyčinka škorice
- soľ
- 2 pl hladkej bielej múky
- 3 pl repkového oleja
- 1,5 litra silného zeleninového vývaru
- 1 pl sójovej omáčky
Postup prípravy:
- Uvaríme ryžu, podľa návodu.
- Granulát zalejeme 0,5 litrom vriaceho vývaru, primiešame 1 pl sójovej omáčky, premiešame a zakryté necháme stáť cca 5-10 minút. Následne zlejeme cez sitko a varechou zbavíme prebytočnej vody.
- Ryžu so sójou zmiešame v miske, pridáme jednu nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, lahôdkové droždie a čierne korenie a dobre premiešame. V pohári zmiešame pomleté ľanové semiačko s horúcou vodou (cca 1:1) a necháme 5 minút stáť. Následne vmiešame do zbytku hmoty.
- Z papriky vyrežeme jaderník a zbavíme zbytku semiačok. Následne lyžičkou plníme papriku zmesou a dobre natlačíme dovnútra až po okraj. Z prípadných prebytkov vyrobíme guľôčky. Papriky a prebytkové guľôčky poukladáme do zapekacej misy a pečieme na 180°C 60 minút.
- Medzičasom si v hrnci zohrejeme olej a z bielej múky vyrobíme zápražku. Tú podlejeme studeným vývarom a za neustáleho miešania metličkou pridáme pretlak. Následne prihodíme bobkový list, nové korenie a škoricu a dosolíme podľa potreby. Na najslabšom plameni tiahneme cca hodinu, kým nebude hotová paprika.
- Upečenú papriku vložíme do omáčky a krátko necháme prejsť varom.
- Podávame s parenou knedľou alebo varenými zemiakmi.