Je víno vegánske?

Pri výrobe vína prechádza hrozno niekoľkými chemickými a fyzickými úpravami. No i keď hlavnou prísadou tohto nápoja je lahodné ovocie, stále môže obsahovať živočíšne prvky.

Každé víno prirodzene obsahuje zložky, ktoré spôsobujú, že víno je zakalené. A práve na dosiahnutie požadovanej čírosti sa bežne používajú práve živočíšne zložky. Tento proces sa používa aj na odstránenie bielkovín, kvasiniek, či zbavenia sa iných organických častíc. Najčastejšie sa vo víne nachádzajú tieto živočíšne zložky.


kazeín: vyzrážaná mliečna bielkovina
albumín: proteín z vaječného bielka
želatína: extrakt z vylúhovaných hovädzích alebo bravčových kostí a koží
vyzina: druh kolagénu získaný zo sušených plynových mechúrov jeseterovitých rýb

Väčšina vín však na etikete tieto zložky neuvádza!
Hoci v zložení sa o živočíšnych zložkách nedočítame, spravidla platí, že víno, ktoré nemá na fľaši konkrétnu vegánsku značku, tieto zložky pravdepodobne obsahuje.
Aj neoznačené víno však nemusí obsahovať živočíšne zložky! Informáciu o konkrétnom víne si tiež môžeme zistiť u vinára.

Našťastie, existuje niekoľko bežných náhrad, ktoré nevyužívajú zvieratá a používajú sa na výrobu práve vegánskeho vína. Na čírenie sa používa napríklad aj BENTONIT, čo je prírodný minerálny íl. Prípadne môže byť víno filtrované.

Poznáte nejaké slovenské vinárstva, ktoré vyrábajú vegánske víno?