Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/5/8/5867d9a0-bd7d-4d69-a5f5-69a676dd326e/veganskehody.sk/web/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39
Počet vegánov a vegánok na Slovensku - Vegánske hody Slovensko

Počet vegánov a vegánok na Slovensku

Počet vegánov a vegánok na Slovensku bol jednou z tém nedávneho prieskumu nákupných trendov na Slovensku. Ukázalo sa, že na Slovensku žije 1% vegánov/ok, 2% vegetariánov/ok a takmer 11% ľudí znižuje svoju spotrebu mäsa.

Prieskumu realizovala renomovaná agentúra Nielsen Admosphere na vzorke 500 respondentov/tiek zo slovenskej internetovej populácie nad 15 rokov. Jedná sa pravdepodobne o prvý číselný údaj o počte vegánov/ok na Slovensku a prináša tak zaujímavý náhľad do našich stravovacích návykov a prvú možnosť odhadnúť reálne počty tejto neustále rastúcej skupiny ľudí. Z uvedených údajov vyplýva, že medzi ľuďmi na Slovensku, ktorí majú prístup na internet (približne 3,7 milióna) sa nachádza približne 37 000 vegánov/ok, 74 000 vegetariánov/ok a viac než 400 000 ľudí, ktorí znižujú svoju spotrebu mäsa. Celkovo tak na Slovensku viac než pol milióna ľudí vyhľadáva udržateľné a ohľaduplné alternatívy v stravovaní. To je na krajinu tejto veľkosti skutočne pôsobivý údaj, ktorý zároveň zodpovedá obrovskému nárastu ponuky vegánskych jedál a výrobkov počas posledných rokov.

Uvedené údaje zároveň zaraďujú Slovensko k zbytku západnej Európy, kde sa počet vegánov a vegánok pohybuje v porovnateľných výškach. Príkladom môže byť nedávny prieskum Britskej vegánskej spoločnosti – The Vegan Society – ktorá si nechala spracovať počet vegánov a vegánok vo Veľkej Británii v populácii nad 15 rokov. Ich prieskum odhalil v populácii 1,05% vegánov/ok, čo vo Veľkej Británii znamená približne pol milióna ľudí. Oproti podobnému prieskumu z pred 10 rokov to zároveň znamená nárast ich počtu o 350%.

Napriek tomu, že slovenský prieskum bol realizovaný len na menšej vzorke internetovej populácie, nám tieto údaje poskytujú základný náhľad na súčasný stav počtu ľudí zaujímajúcich sa udržateľné a ohľaduplné alternatívy v stravovaní. Znamená to zároveň dobré správy, keďže zdokumentované počty tejto skupiny znamenajú predpoklad ďalšieho rastu ponuky vegánskych potravín a jedál. Presnejšie a spoľahlivejšie údaje si v tejto oblasti však ešte vyžadujú ďalšie podrobnejšie skúmanie.

Ak vás táto správa potešila a chcete sa stať súčasťou zmeny pre zvieratá a životné prostredie, pridajte sa medzi našich podporovateľov a podporovateľky ešte dnes!

[button color=“red“ size=“medium“ align=“center“ onclick=”javascript:pageTracker._trackPageview (‘post_donation_click’);” link=“https://veganskehody.darujme.sk/787/“]CHCEM PODPORIŤ[/button]

ZDIEĽAŤ