Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/5/8/5867d9a0-bd7d-4d69-a5f5-69a676dd326e/veganskehody.sk/web/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39
Mliečne výrobky sú desivé - Vegánske hody Slovensko

Mliečne výrobky sú desivé. Verejnosť sa prebúdza a spoznáva najtemnejšiu časť živočíšnej výroby.

Fotka teliat v stiesnených ohradách mnohých bude šokovať avšak s toľkými nemliečnymi alternatívami teraz majú spotrebitelia a spotrebiteľky na výber.

Preložila Diana Stanislavová z originálu Dairy is scary. The public are waking up to the darkest part of farming publikovanom 30.3.2017 v The Guardian.

Fotografia radov úzkych kotercov vo veľkochovoch, z ktorých každý väzní osamelé teľa, bude šokovať tých, ktorí stále veria v rozprávku o mliečnej farme s pastvinami, kde červenajúce sa dievčatá doja usmiate kravy. Zákon o ochrane zvierat hovorí, že teľatá by sa mali držať v oddelených kotercoch, len kým dovŕšia vek osem týždňov, ale Animal Equality tvrdí, že teľatá vyfotografované v mliekarni Grange v Dorsete sú teľatá vo veku 6 mesiacov – priveľké na svoje koterce – a vravia, že niektoré majú odreniny na chrbte. Ale kontrolóri tvrdia, že neexistuje dôkaz o akomkoľvek porušení požiadaviek na ochranu zvierat. Zástupcovia spoločnosti Marks & Spencer, ktorá predáva mlieko z tejto farmy, sa vyjadrili, že boli sklamaní keď videli túto správu, ale napriek tomu odmietli ukončiť spoluprácu s dodávateľom.

Akokoľvek znepokojujúci tento príbeh je, spolu s tým čo sa deje inde v mliečnom priemysle to len pridáva na systémovej krutosti. V skutočnosti, každodenná prax väčšiny mliečnych fariem je ešte rozrušujúcejšia, ako prax vo farmách produkujúcich mäso. Krava produkuje mlieko, iba v prípade, keď otehotnie. Takže, počnúc 15. mesiacom jej života, býva pravidelne umelo oplodňovaná. Farmári mechanicky odoberú semeno od býka a následne naženú kravu do úzkej pasce, známej ako drvič dobytka, kde ju brutálnym spôsobom oplodnia.

Mlieko a mliečne výrobky sa ukazujú ako zraniteľné miesto celej živočíšnej výroby.

Potom, ako krava porodí, teľa jej je obvykle do 36 hodín odobraté, aby mohli farmári ukradnúť a predať vám mlieko, ktoré bolo určené pre jej dieťa. Experti/ky na život divokej zvery hovoria, že silné puto medzi kravou a teľaťom sa vytvorí veľmi rýchlo po narodení. Po takomto necitlivom odobratí teľaťa, jeho matka bučí a kričí niekoľko dní, rozmýšľajúc kde má svoje dieťa. Odpoveď záleží na pohlaví teľaťa. Ak je to samec, bude pravdepodobne zastrelený a odhodený do odpadu, alebo predaný na výrobu teľacieho mäsa, čo oddiali jeho smrť len o niekoľko mesiacov. Ale ak je teľa samica, býva obyčajne pripravovaná na jej vlastný vstup do sveta mliečnej výroby, kde bude čeliť rovnakému peklu, v akom je uväznená jej matka: umelé násilné oplodňovanie, krádež jej dieťaťa a opätovný návrat do oplodňovacej pasce o 2-3 mesiace neskôr.

Minimálne 6 mesiacov v roku, bude uväznená v tmavých prístreškoch. Ale rastúce množstvo mliečnych fariem vo Veľkej Británii, používa tzv. „systém nulovej pastvy“, pri ktorom trávia kravy vo vnútri celý svoj život, v stále sa stiesňujúcejších štruktúrach.

Hoci rastové hormóny sú vo Veľkej Británii zakázané a používanie antibiotík je limitované zákonom, dojnici môžu byť podávané reprodukčné hormóny a antibiotiká predpísané veterinárom, aby sa uistili, že krava je v dobrej kondícii a stave vyprodukovať neprirodzené množstvo mlieka. Za normálnych okolností, má krava v priemere najviac 2 litre mlieka, no chamtiví farmári ju môžu prinútiť udržať 20 a viac litrov. Jej vemeno sa stane takým ťažkým, že ju to veľakrát zmrzačí a často sa u nej vyvinie nesmierne bolestivá infekcia nazývaná mastitída. Námaha, ktorej je jej telo vystavované spôsobí, že je do 5 rokov svojho života úplne vyčerpaná. Čoskoro jej mliečny výnos nebude považovaný za ziskový. Alebo sa jednoducho zrúti z celej tej agónie. Tak či onak, bude odvlečená traktorom, natlačená do stiesnených priestorov kamiónu smerujúceho na bitúnok, kde ju usmrtia a vyrobia z nej mäso do burgerov alebo jedla pre deti. Jej krk je podrezaný po piatich rokoch smútku a mučenia – za prirodzených podmienok sa mohla dožiť 25 rokov.

Mliečne výrobky sú desivé
Verejnosť sa pomaly prebúdza k poznaniu, že realita produkcie mlieka nie je záležitosťou triviálnych nedokonalostí, Foto : Animal Equality / PA

Mlieko a mliečne výrobky sa ukazujú ako zraniteľné miesto celej živočíšnej výroby. Verejnosť sa pomaly prebúdza k poznaniu, že realita produkcie mlieka nie je záležitosťou triviálnych nedokonalostí, ktoré môžu znepokojovať len idealistických vegánov a vegánky, ale je to v skutočnosti najtemnejšou a najviac zvrátenou súčasťou živočíšnej výroby. Vynikajúce rastlinné mlieka, syry a dezerty sú momentálne široko dostupnou alternatívou takže keď sa ľudia dozvedia pravdu, je pre nich jednoduché nadobro skoncovať s mliekom a mliečnymi výrobkami. V januári Sainsbury’s (pozn.prekl.: sieť supermarketov v UK) uviedol, že predaj ich vlastnej novej značky vegánskych syrov bol o 300% vyšší než očakávali.

Menšie podniky sa rozvíjajú tiež. V kaviarni The Fields Beneath v severnom Londýne minulý týždeň náhle prestali ponúkať kravské mlieko a nahradili ho vegánskymi alternatívami ako ovseným, mandľovým a sójovým mliekom. Na okne zverejnili oznam, prečo tak urobili – rozhodli sa tak po zhliadnutí 5-minútového dokumentu na Youtube s názvom „Dairy is f*cking Scary“ (Mlieko je sk*rvene desivé). Oznam dodáva „Ani sme si nemysleli, že je“. A Ice Shack, zmrzlináreň v Manchestri, sa budúci týždeň premieňa na plne vegánsky podnik.

Mliečny priemysel začína prepadať panike. David Dobbin, predseda Dairy UK sa obáva „demografickej časovanej bomby“, nakoľko sa mladí ľudia stále častejšie vyhýbajú kravskému mlieku. Len pred 10 rokmi bolo v Anglicku, Škótsku a Walese okolo 21 000 mliečnych fariem. Analytici priemyslu veria, že do roku 2026 ich ostane menej ako 5 000. Hovorca národného zväzu mliečnych farmárov Michael Oakes v pondelok vyhlásil, že posolstvo „proti-mliečnych“ aktivistov a aktivistiek nezmizne a vyzýva mliečny priemysel k pozitívnej propagácii odvetvia.

Budú musieť skončiť so svojou doterajšou prácou. Dokonca ani tí najnehanebnejší a najnadanejší šarlatáni budú mať problém vykresliť pozitívne brutálnu realitu väčšiny mliečnych fariem.

ZDIEĽAŤ