V Starej tržnici a okolí sa bude opäť hodovať vegánsky

Nebryndzové halušky. FOTO: Humánny pokrok Nebryndzové halušky. FOTO: Humánny pokrok

 

Už po štvrtý krát sa uskutoční jarná edícia festivalu rastlinného stravovania – Jarné Vegánske hody v Bratislave. Návštevníci sa už v nedeľu 29. marca môžu v Starej tržnici tešiť na výber toho najlepšieho z vegánskej gastro scény.

TS V Starej tržnici a okolí sa bude opäť hodovať vegánsky

Bratislava, 4. marca 2020 – Jarné Vegánske hody predstavujú prvé podujatie z tohtoročnej série festivalov trvalo udržateľného a ohľaduplného stravovania. V nedeľu 29. marca si tak návštevníci budú môcť vychutnať rastlinné špeciality v centre Bratislavy. Miestom konania festivalu je aj tentokrát priestor Starej Tržnice, spoločne s priľahlým Námestím Nežnej revolúcie. V čase od 10:00 – 20:00 hod. sa priestory zaplnia stánkami s ponukou rozmanitých rastlinných jedál. Návštevníci ale budú môcť nájsť aj doplnkový sortiment, ako izbové rastliny, tričká s potlačami či knižky o ekológii.

Podujatia sa zúčastnia mnohé profesionálne a dnes už dobre známe prevádzky. Okrem nich sa ale predstaví aj niekoľko nováčikov, ktorí pribudli na bratislavskej gastro mape len nedávno. Už tradične návštevníci nájdu širokú ponuku rastlinných burgrov, nebudú však chýbať ani iné typicky street-foodové pokrmy, ako sú hot-dogy, pizza či rôzne wrapy. Fanúšikovia zdravšej stravy si tiež prídu na svoje, pretože o zdravé potraviny určite nebude núdza. Bohatá bude aj ponuka exotických, najmä ázijských jedál. Predstavia sa indické, thajské, ale aj japonské špeciality.

K podujatiu patrí aj celodenný sprievodný program, v ktorom sa striedajú zaujímavé prednášky s kuchárskymi show. Vystúpi napríklad aj výživový poradca Radek Látal, ktorý prednáškami búra stereotypy a načína kontroverznejšie témy. O rastlinnom stravovaní porozprávajú aj Marián Milec z projektu Jem pre Zem a Slovenská vegánska spoločnosť s projektom Zelená jedáleň. V kuchárskych show tentoraz zahviezdia skutoční profesionáli. Predstaví sa bratislavská cukráreň Nueva Via, ktorá sa špecializuje na prípravu „raw“, teda surových koláčov a zákuskov. Bez pečenia, múky, živočíšnych produktov, bieleho cukru, umelých prísad a farbív. Ako sa dá toto všetko vynechať pri výrobe sladkých dezertov, to už divákom ukážu šikovné dievčatá. Druhú kuchársku show predvedie úspešná youtuberka, blogerka a od minulého roku aj autorka kuchárky – Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka. Minulý rok vydala prvú slovenskú vegánsku kuchársku knihu, Slovegán. Kniha obsahuje 78 (ne)tradičných slovenských receptov vo vegánskom prevedení a Nikoleta divákom uvarí práve jeden z nich.

Organizátori predpokladajú, že štvrtý ročník jarnej edície naplní, alebo aj predbehne návštevnosť uplynulých jarných edícií. „Povedomie o udržateľnosti za posledný rok určite narástlo. V médiách, na internete, v politike, všade sa skloňuje klimatická zmena a jej dopady. Rastlinné stravovanie sa spomína stále častejšie, najmä v súvislosti s navrhovanými riešeniami klimatickej krízy. Vegánske hody návštevníkom ukazujú ľahkú cestu k ekologickejším variantom, či už ide o rastlinné jedlo, kozmetiku, kompostovateľné riady alebo mnohé iné produkty. Stačí sa prísť pozrieť.“ vyzýva koordinátorka podujatia Monika Dančová.

Vstup na podujatie je tradične voľný. Podrobnejšie informácie o prevádzkach a sprievodnom programe nájdete na stránke www.veganskehody.sk, ako aj na evente Jarné Vegánske hody Bratislava 2020 na sieti Facebook.

###

O Vegánskych hodoch

Vegánske hody patria medzi najväčšie food festivaly na Slovensku. Každoročne prinášajú desiatkam tisíc ľudí to najlepšie z udržateľnej a ohľaduplnej kuchyne. Sú neziskovým podujatím, ktorého cieľom je propagácia práv zvierat, ochrany životného prostredia a zdravého životného štýlu prostredníctvom vegánskych pokrmov a za pomoci sprievodných podujatí ako prednášky, diskusie, workshopy a premietania. Cieľom podujatia je priblížiť ľuďom stravovanie budúcnosti, ktoré bude oslobodené od utrpenia zvierat a klimatickej záťaže. Do vegánskych hodov sa môže zapojiť každý – počínajúc profesionálnymi kuchármi z miestnych a zahraničných reštaurácií, až po amatérov. Vstup na podujatie je tradične voľný. 

Humánny pokrok

Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Sme hlasom zvierat a presadzujeme udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat, ktorý bude klásť dôraz na ľudskosť a udržateľnosť. Združenie je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok a medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu. V roku 2019 presadilo združenie zákaz kožušinového chovu na Slovensku.

Kontaktná osoba:

Monika Dančová
monika.dancova@veganskehody.sk

monika.dancova@humannypokrok.sk

+421 948 155 371

 

Akreditácie: Pre akreditovaných novinárov a novinárky poskytujeme možnosť bezplatných ochutnávok v predajných stánkoch.

Akreditovať sa môžete emailom na: monika.kleinova@veganskehody.sk 

alebo telefonicky na čísle +421 948 631 171

Fotky na stiahnutie

ZDIEĽAŤ