Greta

Krátky film „Nature Now“ ťa naštartuje do boja za planétu

Máte radi krátke filmy, ktoré za krátky čas povedia všetko podstatné? Zaujíma vás naša planéta a to, čo sa s ňou vďaka (či kvôli) ľuďom deje? Vyskúšajte si pozrieť krátky film Nature Now, ktorý vás určite osloví!

Pre Vegánske hody napísala Anna Beláková.

Prečo Nature Now?

Organizácia Mercy for animals (MFA) sa spojila s klimatickou aktivistkou Gretou Thunberg. Vo videu tvorcovia tvrdým spôsobom vysvetľujú všetky spôsoby, ako vykorisťovanie planéty ľuďmi viedlo k zdravotným krízam, ako je COVID-19, ale aj k rôznym ekologickým katastrofám.

Rozprávanie nahradené pútavými obrazmi ničenia poukazuje na vzájomné prepojenie spôsobu, akým ľudia zaobchádzajú so zvieratami a planétou. Film ilustruje následky, ktorým v dôsledku týchto činov čelíme. 

Greta Thunberg je známa svojim nevšedným prístupom k informovaniu verejnosti o naliehavosti boja proti klimatickej kríze. 18-ročná vegánka sa v 5 minútovom videu For Nature necháva počuť: „Klimatická, ekologická a zdravotná kríza sú navzájom prepojené.“ hovorí vo filme. „Už nevidíme hranicu medzi nimi“ … „Rada by som spojila bodky, pretože povedzme si to na rovinu – ak sa nezmeníme, sme v keli.“

greta
Vegánska klimatická aktivistka Greta Thunberg stojí za konceptom nového krátkeho filmu Nature Now. Poukazuje na problém živočíšnej výroby a nabáda k rastlinnej strave pre záchranu planéty.

Problém živočíšneho poľnohospodárstva

Vo videu For Nature sa poukazuje na to, že zatiaľ čo sa fosílne palivá sa považujú za najväčších vinníkov klimatickej krízy, živočíšne poľnohospodárstvo – ktoré prispieva k jednej štvrtine celkových emisií skleníkových plynov – sa často ignoruje. 

Približne 30 percent svetovej pevniny bez ľadu sa využíva práve na živočíšne poľnohospodárstvo a 33 percent všetkej poľnohospodárskej pôdy sa používa na pestovanie potravy pre tieto zvieratá. Greta Thunberg vysvetľuje, že ak by si každý osvojil rastlinnú stravu, ročne by sme ušetrili až 8 miliárd ton oxidu uhličitého a využili by sme o 76 percent menej pôdy.

„Klimatická kríza je len jedným príznakom krízy, ktorej čelíme: spriemyselnili sme život na Zemi a narušili sme vzťah k prírode,“ uviedla. „Častejšie a ničivé pandémie, strata biodiverzity a klimatická kríza súvisia s touto hlavnou príčinou. Z tohto dôvodu musíme prehodnotiť, ako si vážime a zaobchádzame s prírodou, aby sme zabezpečili budúce a súčasné životné podmienky pre život na Zemi. Všetci samozrejme máme rôzne príležitosti a povinnosti, ale väčšina z nás dokáže aspoň niečo urobiť – bez ohľadu na to, ako malé. “

Ako krátky film vznikol?

For Nature je nápad Grety Thungbergovej. Videu, ktoré bolo vydané na počesť Medzinárodného dňa biologickej diverzity (22. mája 2021), sama vymyslela koncept a organizácia Mercy For Animals podporila výrobné náklady, darovala prostriedky na zábery a poskytla výskum na podporu Thunbergovej vízie. Pri tvorbe filmu oslovili oceneného filmára Toma Mustilla, ktorý predtým spolupracoval s poprednými ochrancami prírody, ako je aj Sir David Attenborough.

Film si môžete pozrieť TU.

 

 

Zdroje: 

“NATURE NOW,” A SHORT FILM NARRATED BY GRETA THUNBERG AND GEORGE MONBIOT IS RELEASED IN ADVANCE OF GLOBAL YOUTH CLIMATE STRIKE
GRETA THUNBERG IN NEW FILM: IF WE DON’T STOP EXPLOITING ANIMALS, “WE ARE F*CKED”
FOR NATURE
Greta Thunberg Highlights the Five Ways “We Are F–cked” in New Short Film



ZDIEĽAŤ