nikola tesla a vegetarianstvo

Genialita a zelený život: Nikola Tesla a vegetariánstvo

Zaujíma ťa, ako zelená strava ovplyvňuje náš svet? Tesla nám to ukázal.

Veľmi často sa stáva, že práve ľudia, ktorí majú geniálnu myseľ sa postavia za práva zvierat, a snažia sa pre nich svojím správaním niečo dosiahnuť. Jedným z týchto mysliteľov bol aj pre vegetariánstvo zapálený Nikola Tesla. 

Teslove začiatky

Tesla sa narodil 10.7.1856 v Rakúskom cisárstve, dnešné územie Chorvátska, a zomrel 7.1.1943 v New Yorku. Pôvodom bol Srb a za svoj život vynašiel a skonštruoval množstvo elektrických strojov a prístrojov. Známy je vďaka svojim objavom a vynálezom na poli elektriny a magnetizmu. Koncom 19. storočia vynašiel rádio a pomenovali po ňom jednotku merania magnetickej indukcie – Tesla.

V Amerike bol veľmi rešpektovaným vedcom a svojho času bol pravdepodobne najslávnejší a najvýznamnejší elektrotechnický inžinier v histórii. Napriek tomu mal časté finančné a právne problémy. Dialo sa tak pravdepodobne preto, lebo nemal obchodníckeho ducha, ani žiadne právnické alebo ekonomické vzdelanie. 

tesla a vegetariánstvo

Tesla a vegetariánstvo

S pribúdajúcimi desaťročiami sa Tesla odklonil od mäsitej stravy. Chvíľu ešte jedol ryby, no nakoniec mäso úplne odstránil ale napríklad mlieko zostalo jednou z hlavných zložiek jeho stravy. V mladosti pil veľa kávy, no postupne si uvedomoval, že pociťuje jej nepriaznivé vplyvy. Aj tak preňho bolo ťažké ju z jedálnička odstrániť. Čaj a kakao tiež považoval za škodlivé. 

Bol silným fajčiarom a v mladosti fajčil väčšinou cigary. Sestra, ktorá sa zdala byť smrteľne chorá, mu dala ultimátum a povedala, že sa pokúsi zlepšiť svoj zdravotný stav, ak prestane fajčiť. Okamžite tak urobil. Jeho sestra sa uzdravila a on už nikdy nefajčil. 

„Viacej ľudí zomiera, alebo ochorie na znečistenú vodu než na kávu, čaj, tabak a ďalšie stimulanty. Sám sa vyhýbam všetkým stimulantom. Tiež sa prakticky zdržujem mäsa. Som presvedčený, že v priebehu storočia už nebude káva, čaj a tabak v móde. Alkohol sa však bude stále používať. Nie je to stimulant, ale skutočný elixír života. Zrušenie stimulantov nenastane násilne, jednoducho už nebude v móde otráviť systém škodlivými látkami. Bernarr Macfadden ukázal, že je možné uvariť chutné jedlo zo surovín ako mlieko, med a pšenica. „Verím, že jedlo, ktoré sa dnes podáva v jeho reštauráciách, bude základom stravy mnohých ľudí,” povedal Tesla.

Vegetariánstvo ako riešenie hladomoru 

Tesla sa tiež vyjadril, že milióny jednotlivcov zomierajú každoročne kvôli nedostatku jedla.

“Aj v našich osvietených komunitách a bez ohľadu na mnohé charitatívne snahy je to s najväčšou pravdepodobnosťou hlavné zlo. Nemyslím tu absolútny nedostatok jedla, ale chuť zdravej výživy. Ako zabezpečiť dobré a sýte jedlo je preto najdôležitejšou otázkou dňa. Chov hovädzieho dobytka, ako spôsobu poskytovania potravy je vo všeobecných zásadách problematický. Je určite vhodnejšie pestovať zeleninu, a preto si myslím, že vegetariánstvo je chvályhodným odklonom od zavedeného barbarského zvyku,” povedal Tesla.

Tesla sa tiež vyjadril, že niet pochýb o tom, že niektoré rastlinné potraviny, ako napríklad ovsené vločky, sú ekonomickejšie ako mäso a vynikajú z hľadiska mechanického aj duševného výkonu. 

V rámci svojich vyjadrení Tesla tiež tvrdil, že rastlinné jedlo menej zaťažuje naše tráviace orgány čo má vplyv na spokojnosť a spoločenskosť každého z nás. Mali by sme teda skoncovať s krutým zabíjaním zvierat, pretože nikomu neprospieva.

Ak sa vám tento článok pozdával prečítajte si aj o iných známych vegetariánoch a vegánoch.

Pre Vegánske hody napísala Anna Beláková
Korektúra: Ivana Kováčiková a Michaela Markovičová

Zdroje:

http://www.ivu.org/history/northam20a/tesla.html

https://www.happycow.net/vegtopics/famous/nikola_tesla

https://www.salagram.net/Tesla-veg.html

https://mercyforanimals.org/blog/10-historical-figures-you-wont-believe-were

https://sk.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

ZDIEĽAŤ