Články
Britská výzva pre milovníkov mäsa: 3 mesiace vegánstva za 50 000 libier!
Dokonale prepečený steak, šťavnatý burger alebo chrumkavá slanina. Milovníci mäsa sa takých pochúťok len tak ľahko nechcú vzdať. Britská donášková služba Vibrant vegan však teraz prišla so zaujímavým nápadom a vznikla tak obrovská výzva pre milovníkov mäsa. Jedného mäsožravca, ktorý sa svojich obľúbených pochúťok na tri mesiace zriekne, hodlá obdarovať 50 tisícmi libier (viac ako […]
Prvá vegánska reštaurácia s Michelinskou hviezdou vo Francúzsku
Vegánska reštaurácia bola ocenená Michelinskou hviezdou, ako prvá prevádzka vo Francúzsku vôbec, ktorá podáva iba rastlinné jedlá. Reštaurácia s názvom ONA funguje takmer päť rokov, k otvoreniu jej pomohla crowdfundingová kampaň. Okrem Michelinskej hviezdy reštaurácia od hodnotiacich získala aj zelenú hviezdu za svoje etické a udržateľné postupy. “Chceme vám ukázať, že môžete jesť aj inak.” […]
Wagamama sľubuje, že zníži ponuku mäsa o 50%
Populárny asian-fusion reštauračný reťazec, Wagamama, sa zaviazal že v roku 2021 zníži počet jedál s mäsom až o 50%. Môžeme tak očakávať, že do konca tohto roka budú vegánske a vegetariánske jedlá tvoriť aspoň polovicu menu! Reťazec Wagamama má v súčasnosti viac ako 150 prevádzok po celom svete, z toho približne 130 vo Veľkej Británii. […]
Revolučná zmena: McDonald’s spúšťa vlastné vegánske burgre, “McPlant”!
Reťazec rýchleho občerstvenia vyvíja nové rastlinné produkty pre svoje celosvetové menu, s pomocou svojej novej platformy McPlant – „exkluzívne pre McDonald’s, od McDonald’s“. Globálny reťazec rýchleho občerstvenia McDonald’s dnes oznámil vývoj svojej platformy „McPlant“, ktorá sa bude používať na vývoj budúcich rastlinných položiek pre menu na celom svete. „McPlant je vyrobený výhradne pre McDonald’s spoločnosťou […]
Je víno vegánske?
Pri výrobe vína prechádza hrozno niekoľkými chemickými a fyzickými úpravami. No i keď hlavnou prísadou tohto nápoja je lahodné ovocie, stále môže obsahovať živočíšne prvky. Každé víno prirodzene obsahuje zložky, ktoré spôsobujú, že víno je zakalené. A práve na dosiahnutie požadovanej čírosti sa bežne používajú práve živočíšne zložky. Tento proces sa používa aj na odstránenie bielkovín, kvasiniek, či […]
Dánska vláda plánuje zaviesť dva dni bez mäsa
Dánska vláda dnes predložila plán ekologických riešení. Má zahŕňať aj obmedzenie konzumácie živošíšnych potravín, dva dni majú byť v jedálňach bez mäsa. Aktuálna spotreba v Dánsku dnes dosahuje 380 miliárd DKK (čo je viac ako 51 miliárd eur). Podľa ministerstva financií toto množstvo každoročne ovplyvňuje klímu 12 miliónmi ton CO2. Z toho 4 tony sa […]
MÝTY O TOFU ZBÚRANÉ!
Tofu je populárnou potravinou so širokou škálou zdravotných benefitov už s dvetisícročnou históriou. Stále však treba objasniť niektoré bežné mýty a mylné predstavy o výrobe, konzumácii a výžive tofu. Prečo má vôbec tofú zlú povesť? Spoločne sa pozrieme na najčastejšie mýty – a zbúrame ich. Tofu je v ázijskej kuchyni už viac ako 2000 […]
Bezmäsité guľôčky expandujú do sveta!
Nábytkársky gigant IKEA pred letom predstavil nové, bezmäsité guľôčky. Na Slovensku sú k dispozícii v reštaurácii aj v mrazenom balení v potravinách od 1. augusta. Teraz guľôčky opúšťajú európsky kontinent! Po úspešnom uvedení sa rozširujú aj na ostatné kontinenty. Počas jesene tohto roka sa bezmäsité guľôčky udomácňujú v obchodných domoch IKEA už aj v USA, […]
SLOVEGÁN 2 – pokračovanie úspešnej kuchárky
Po úspešnom prvom dieli prichádza pokračovanie! Slovegán je prvá slovenská vegánska kuchárka a za uplynulé mesiace zožala veľký úspech. Netrvalo dlho, kým sa autorka Nikoleta Kováčová rozhodla pre spísanie pokračovania. Opäť pôjde o tradičné slovenské recepty, v netradičnom vegánskom prevedení. Slovegán čerpá inšpiráciu z jedál a chutí, ktoré si všetci pamätáme z kuchýň našich rodičov […]
Vegetariánsky mäsiar už aj v Prahe
Rovnako ako boli pred sto rokmi pracovné kone nahradené traktormi, zvieratá sa nahradia novými udržateľnými technikami, ktoré produkujú mäso zo strukovín a zŕn. Tvrdí tak “Mäsiar budúcnosti”. Z dostupných informácií spracovala pre OZ Vegánske hody Soňa Pustaiová. Korektúra: Monika Dančová The Vegetarian Butcher, čiže v preklade Vegetariánsky mäsiar, je značka, ktorú založil holanďan Jaap Korteweg. […]
IKEA predstavila bezmäsité guľôčky, od klasických sú na nerozoznanie!
Ikea minulý týždeň predstavila nové, bezmäsité guľôčky. Svojím rastlinným zložením sú vhodné pre vegánov, cielia však aj na milovníkov mäsa. Od tradičných mäsových guľôčok sú totiž takmer na nerozoznanie, či už vzhľadom, štruktúrou, alebo chuťou. Spoločnosť IKEA stojí za svojím cieľom klásť pri výrobe potravín čo najväčší dôraz na trvalú udržateľnosť. Rozhodla sa preto pozrieť […]
Návrat legendárneho Vegan Kiosku
Vegan Kiosk bol legendárnym stánkom pred Tescom na bratislavskom Kamennom námestí. Za roky svojho pôsobenia si vybudoval základňu fanúšikov, verných zákazníkov, priateľov a samozrejme prepracovanú ponuku jedál. Koniec minulého leta predstavoval posledné dni známeho street foodu. Nasledovalo niekoľko menších akcií, až prišla Biela noc – úplne posledný deň obľúbeného stánku na Kamennom. Takmer trištvrte roka […]
Obľúbené Balans Bistro otvorilo nové priestory
Balans bistro je už niekoľko rokov vyhľadávanou stálicou bratislavského rastlinného gastra. Pôvodný priestor už nezvládal nátlak návštevníkov, tím sa preto rozhodol pre presun do väčšieho. Otváračka prebehla uplynulú sobotu, bistro sa teraz nachádza len pár minút chôdze od pôvodnej adresy na Živnostenskej. Priestory sú vynovené, väčšie a aj s dlho vytúženou teraskou! Prichádzame na Jozefskú […]
Starbucks rozširuje rastlinnú ponuku, spolupracuje aj s firmou Impossible!
Spoločnosť Starbucks v januári tohto roku vyhlásil záväzok udržateľnosti. Cieľom spoločnosti je expandovať v rastlinných možnostiach. Ekologickejšie menu prispieva k cieľu spoločnosti byť “resourse-positive-company” – teda firmou, ktorá čerpaním prírodných zdrojov nezaťažuje životné prostredie. Starbucks pokračuje v zavádzaní nových nápojov a jedál do ponúk na celom svete. Spoločnosť ponuku inovuje s rastlinnými ingredienciami naprieč kľúčovými […]
Tesco rozširuje vegánsky sortiment
Tesco vsádza na vegánske produkty! 🌱 Najväčší britský supermarket odhalil, že pridáva 15 noviniek do ponuky rastlinných potravín. Nové produkty reťazec pridáva do dvoch vlastných značiek rastlinných produktov – Wicked Kitchen a Plant Chef. Produkty sa budú uvádzať na trh po celej Británii už v priebehu júna. Tesco tak má už vyše 100 vlastných produktov rastlinného […]
Teší sa rastlinný segment z koronakrízy?
Núdzový stav, špeciálne opatrenia, či zvýšené obavy o zdravie. Koronakríza má nepochybne vplyv na spotrebiteľské správanie. Kým sa mäsový priemysel snaží zareagovať na situáciu, výrobcovia rastlinných alternatív navyšujú produkciu, aby uspokojili záujem nakupujúcich. Správy pre americký mäsový priemysel za posledný mesiac neboli dobré. Bitúnky sa zatvorili, keď koronavírus nakazil, či dokonca zabíjal ich pracovníkov. Keďže […]
Vegánske občerstvenia na vzostupe
Stále viac spotrebiteľov vyhľadáva rastlinné produkty v supermarketoch či prevádzkach s občerstvením. Takáto zmeny v spotrebiteľskom správaní sa reflektujú aj na rastlinnom biznise – ktorého je takisto ako fanúšikov rastlinnej stravy, stále viac. Z originálu Banking on Veganism: Vegan Franchise Brands On The Up od Fiona Simpson publikovaného 8. februára 2020 na forbes.com preložila pre […]
Vylúčenie mäsa zo stravy by mohlo znížiť „vodnú stopu“ o polovicu, tvrdia vedci
Tritisíc litrov vody – to je množstvo potrebné na výrobu jedla, ktoré denne skonzumuje jeden Brit. Taký je výsledok novej štúdie „vodnej stopy“ stravovania v západnej Európe, uskutočnenej pod vedením Európskej komisie a publikovanej vo vedeckom časopise Nature Sustainability. Z originálu Meat-free diets could cut our ‘water footprint’ in half, say scientists od Ben Keane publikovaného v The Conversation 10. septembra […]
Vyhýbanie sa mäsu a mliečnym výrobkom je najúčinnejším spôsobom, ako znížiť vašu environmentálnu stopu na zemi
Dodnes najväčšia analýza odhaľuje, akú obrovskú environmentálnu stopu za sebou zanecháva dobytok – jeho chov poskytuje len 18 % kalórií v našej strave, pričom zaberá až 83 % hospodárskej pôdy. Z originálu Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth od Damian Carrington, publikovaného v The Guardian 31.5.2018, preložila pre […]
Spasený a zmätený
Nedávny komentár známeho ochranára Erika Baláža s názvom Spasená tráva priniesol niekoľko silných tvrdení týkajúcich sa pasenia dobytka. Preto si dovolím tieto uviesť na správnu mieru, pričom si budem pomáhať novou štúdiou s názvom Spasený a zmätený. A začnem výrokom, ktorým autor svoj text ukončil a s ktorým možno len a len súhlasiť: „Je to […]