Šmak otvoril brány bistra v januári tohto roku a za prvé mesiace si vybudoval slušnú fanúšikovskú základňu! Ako vznikol nápad mať vegánske sushi v Bratislave ačím je výnimočné?
Kto stojí za ŠMAKom
Zakladatelia konceptu sú Adam a Jano, obaja dlhoroční pracovníci v gastre. Robili spolu v reštaurácii Edokin, kde nájdete hlavne ázijskú kuchyňu. Chceli si však otvoriť niečo vlastné a vegánske. Prirodzene tak vznikol nápad skúsiť práve vegánske sushi, ktoré v takejto podobe v Bratislave nikdy nebolo. Adam hovorí, že sa pre vegánsku prevádzku rozhodli hlavne pre environmentálne dôvody. Keďže živočíšny priemysel je jedným z najväčších znečisťovateľov planéty, chceli vo vlastnom koncepte minimalizovať vytváranie odpadu a čo najviac dbať na životné prostredie.
Otváračka so silným vizuálom, zdroj: Šmak instagram
Čo je vlastne ŠMAK?
Chalani svoju prevádzku definujú ako “reštaurácio-bistro-baro-kaviarňo-kulturnopriestorový žúrplace”, kde sú vegan produkty, craftové pivo, čaje a rôzne drinky. Neskôr plánujú do konceptu zaradiť aj raňajky, nové nápoje, jedlo dňa, či zákusky. Na teraz je ponuka prevádzky postavená najmä na polievkach a rozmanitých kombináciách vegánskeho sushi.
Vegan Sushi Šmak spája dokopy až tri super veci: dobrú hudbu, ešte chutnejšie jedlo a jasné vymedzenie sa voči politickému extrémizmu.“
Sushi na kryštálovom podnose x punk. Presne taký je Šmak. Zdroj: brainee.sk
V prvom radi sa zakladatelia – nováčikovai v podnikaní – snažili yvtvoriť priestor, aký im v Bratislave chýbal. Veria, že Šmak môže byť pre každého.
Chodia k nám úplne všetci, čo nás velice teší a bol to aj náš zámer. Mladí ľudia, dôchodcovia, rodiny s deťmi, partie kolegov z práce, páriky, známe osobnosti, turisti, punkáči, raperi… a každý si velice užíva nenaškrobenú atmosféru.“ – uviedol Adam.
Recyklácia v gastre
Povedzme si však viac k tomu, ako sa Šmak snaží minimalizovať odpad. Recyklácia už je v mnohých domácnostiach bežnou praxou, avšak v gastre to až také časté nie je. Pritom práve gastro kuchyne vyprodukujú veľké množstvo odpadu, každý jeden deň.
Adam a Jano sa snažili túto myšlienku aplikovať úplne od začiatku, preto sa snažili využiť čo sa dalo aj v samotnom priestore v centre Bratislavy. Zachovali napríklad pôvodný bar a opravili police na poháre. S tými im pomáhal umelec Filip Sabol, ktorý im vdýchol nový život. Za povšimnutie určite stoja aj lampy, ktoré dali vyrobiť z odpadových roxorových tyčí od umeleckého štúdia @holyhotpunx.
Sushi v tomto podniku dostanete naservírované na kryštálových podnosoch, ktoré vo vás vzbudzujú pocit že ste na návšteve u babičky, ktorá vytiahla slávnostný set. Na teplé nápoje je tu zas unikátna porcelánová sada, riad má jednoducho výrazný šmrnc. Všetok je pritom z druhej ruky.
Ochutnávka sushi setu, zdroj: Vegánske hody
Okrem toho sa v Šmaku so samozrejmosťou separuje odpad ako papier, plast, kovy, sklo, no aj kuchynský bioodpad, a už len malý zbytok putuje do komunálu. Skvelá je najmä separácia bioodpadu, ktorú v gastre praktizuje málokto, hoci bioodpad práve v kuchyniach tvorí veľkú časť odpadu.
Ale čo obaly?
Ďalším významným zdrojom odpadu sú obaly na jedlo so sebou. V Šmaku majú v ponuke dve možnosti, ako tento odpad riešiť. Jedným je preferovaná možnosť priniesť si vlastnú krabičku, dózu, alebo len zaváraninový pohár. Ak nemáte vlastný obal, v prevádzke si môžete zakúpiť 100%tne recyklovateľný obal za 2 eurá, pričom 1 euro z tejto sumy putuje na projekt obnovy prírody. Aktuálne napríklad prebieha zbierka na záchranu mokrade v Podunajskej nížine, kampaň nájdete tu.
Boj s odpadom myslia vážne, Zdroj: Šmak instagram
Dizajn
Priestory Šmaku sú v úplnom centre Bratislavy, na pešej zóne na Klariskej ulici. Veľa vecí v priestoroch bolo pôvodných, ako napríklad podlaha. Práve z nej bol vytvorený dizajn celého podniku, grafikovi sa páčili pôvodné farby a so všetkými ostatnými prvkami to spoločne funguje. Všetko je zladené tak trochu na punk, dizajnové prvky, pôvodné drevo, mnoho nálepiek a k tomu kryštálový riad. Klientela je rôznorodá a k obedu či večernému pivu si väčšinou vypočujete drum&bass.
Menučko
Zatiaľ ponuka stojí na sushi a polievkach, tie sa obmieňajú v rámci denného menu. To nájdete na instagrame prevádzky.
Na príprave jedál sa stále podieľajú aj Adam a Jano, majú tak stály kontakt so zákazníkmi a zákazníčkami. V Šmaku medzitým vzniká komunita ľudí, ktorí vedia za čím idú. Veľa ľudí sú práve ich známi a kamoši, ale postupne miesto objavujú aj mnohí iní.
Zdroj: Šmak instagram
Čo bude ďalej?
Momentalne priestor funguje a „žije“ viac cez týždeň, ako cez víkend čo rozhodne prekvapilo. Horúcou novinkou však je, že na letnú sezónu pribudne terasa! Okrem zväčšenia kapacita tak bude Šmak skvelým spotom na večerné pivko v meste. Okrem toho sa idea ŠMAKu ešte stále vyvíja, chalani postupne zvažujú prijímanie pozvánok na rôzne podujatia a my veríme, že vegánskom sushi ešte budeme počuť. Snáď aj na najbližších Vegánskych hodoch 🙂
Možností je naozaj veľa a určite to neskončí len na Klariskej, ale v prvom rade potrebujeme stabilizovať to, čo máme, vytvoriť tím ľudí, na ktorých sa budeme môcť spoľahnúť a následne môžeme začať vymýšľať.“ – Adam pre portál Brainee.
Podarilo sa vám už vychýrené vegánske sushi navštíviť?
ZDIEĽAŤ
Nastavenia súborov cookies
Na to, aby sme Vám vedeli ponúknuť obsah, ako reklamy na kampane, ktoré by Vás mohli zaujímať, používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s ich používaním nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie webstránky a obmedzí naše možnosti ponúkať Vám relevantný obsah.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.