colored-corn

Máte radi kukuricu? Vyskúšajte jej modrú verziu

Kukurica pochádza z amerického kontinentu, ale teší sa veľkej obľube aj u nás. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a má mnoho druhov. Máte radi kukuricu? Počuli ste už o jej modrej verzii? 

Kukurica a jej plusy

Hlavnou prednosťou kukurice je, že obsahuje množstvo vitamínu B. Ide najmä o vitamíny B1, B3, B5 a B9. Vitamín B sa stará najmä o to, aby správne fungovali vaše orgány a metabolizmus. Ďalej obsahuje mangán, draslík, horčík, kobalt, selén, vápnik, fosfor a ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka tomuto zloženiu budete mať pevnejšie nechty, krajšie vlasy a pleť a prispejete k lepšej tvorbe krvi a k jej okysličovaniu.

farebna kukurica
Možno ste nevedeli, že kukurica vie mať takúto krásnu farebnú škálu. Foto: superfoodly

Modrá kukurica

Určite ste počuli už o tom, že existujú aj iné druhy kukurice, ako len tradičná žltá. Majú mnoho rozdielneho, ale aj spoločného. V Mexiku sa modrá kukurica teší veľkej obľube, najmä z dôvodu, že pomáha bojovať s nadváhou a obezitou. Táto modrá kukurica obsahuje oveľa menej škrobu a prispieva k tomu, aby sa proteíny lepšie vstrebali do organizmu.

Zaujala vás netradičná farba tejto kukurice? Za nezvyčajný modrý odtieň môže antokyán a skupina pigmentov, ktoré sú významné vďaka schopnosti redukovať cholesterol v krvi. Obsahuje tiež veľmi málo sacharidov, preto je vhodná pre ľudí, ktorí si musia dávať pozor na obsah cukru v krvi. 

Extrakt z modrej kukurice je nabitý antioxidačnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú predchádzať kornateniu ciev v obličkách, čo je proces, ktorý súvisí s cukrovkou. Ak chcete mať zdravé oči, aj v tomto vám modrá kukurica určite pomôže. Obsahuje rôzne antioxidanty a najmä luteín, ktorý je pre oči veľmi prospešný. 

modrá kukurica
Kukurica má tmavé odtiene modrej, niekedy až takmer do čierna. S klasickou žltou verziou si ju určite nepomýlite. Foto: Multivitamin Guide

S modrou kukuricou v kuchyni

Ak si chcete pripraviť modrú kukuricu v kuchyni, určite nájdete množstvo receptov, ktoré vám podrobne opíšu, ako na to. Najčastejšie sa modrá kukurica pridáva napríklad do rôznych omáčok, tortíl a chlebov. Dajú sa z nej piecť aj rôzne koláče a dezerty. Tradiční juhoameričania používajú modrú kukuricu najmä pri výrobe kukuričných placiek a pri výrobe nápojov.

V prípade, že vás modrá kukurica zaujala a radi by ste ju ochutnali, určite neváhajte. Jej zdravotné benefity určite prekonajú žltú kukuricu, ktorá obsahuje množstvo škrobu a cukrov.

blue tortillas
Najčastejšie sa modrá kukurica využíva na výrobu placiek alebo tortíl. Foto: Compass & Fork

Zdroje:
Blue corn Health Benefits and nutrition – Health Benefits
The Health Benefits of Blue Corn – Multivitamin Guide
Health Benefits of Blue and Purple Corn vs. Yellow – superfoodly

ZDIEĽAŤ