mikulasske sladkosti-Anka

Vegánske sladkosti od Mikuláša?

Už o pár dní k nám po roku znova zavíta Mikuláš! Na Mikuláša sa tešia nie len malé deti, ale určite aj mnohí dospelí. Poriadne si umyť topánky a šup s nimi do okna, aspoň tak káže tradícia, ktorú mnohí dodržiavajú práve 6.12. Zvyčajnými darčekmi v čižme sú sladkosti, ovocie či oriešky (hoci mnohí sme už dostali aj zemiaky, cibuľu alebo uhlie). Pripravili sme pre vás krátky prehľad, aby bolo tento rok jednoduché darovať aj vegánske sladkosti! 

Vegánska nádielka?

Určite aj vy máte v okolí sestru, kamaráta, deti, alebo aj seba, ktorí by ocenili sladkosti vo svojej čižmičke vo vegánskej verzii! Netvrdíme že tieto sladkosti sú zdravé, pre mnohých však môžu byť lepšou voľbou. Či už sa stravujete vegánsky, máte v okolí takto sa stravujúcich, snažíte sa znížiť konzumáciu živočíšnych produktov, alebo máte v okolí lakto-intolerantných blízkych – tento zoznam je práve pre vás!

Samozrejme, nie všetky majú ideálne zloženie a aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať sladkosti vegánske, nemusí to tak byť.  Pozrite sa s nami na Mikulášsky prehľad, ktoré určite ocení každý vegán či vegánka, ale aj ktokoľvek, koho zaujíma zloženie jeho obľúbených pochutín!

Manner

Skvelým Mikulášsky darček do čižmičky môže byť viedeňská napolitánka Manner. Oblátky Manner Neapolitaner sa skladajú z piatich vrstiev jemných vaflí, ktoré sú plnené štyrmi vrstvami najjemnejšej krémovej orieškovej náplne. Vzhľadom na skvelé vegánske zloženie týchto oplátok, môžete Manner oplátkami obdarovať všetkých, ktorí sa stravujú alebo vegánsky. Ide o klasickú, ale aj citrónovú príchuť! 🙂 

       

Oreo

Sušienky Oreo sú tiež skvelou voľbou na mikulášske obdarovanie. Oreo neobsahuje žiadne živočíšne zložky a preto je tiež vhodné pre ľudí, ktorí nemôžu konzumovať mliečne zložky. Paradoxné je, že väčšina reklám – ale ja smaotné grafické logo – obsahujú mlieko alebo sušienky namáčané do mlieka. Zloženie je však v skutočnosti 100%tne rastlinné!

Mon Cheri

Chceli by ste obdarovať niekoho, na kom vám záleží? Táto sladkosť rozžiari oči nejednému dospelému. Bonboniera Mon Cheri obsahuje alkohol, takže je skvelou voľbou do Mikulášskeho balíčka pre dospelých. Čokoládové bonbóny sú plnené celou čerešňou, ktorá je ponorená v sladkom likéri. 

Sezamky

Ďalšia skvelá, tradičná sladkosť. Ak máte radi sezam, rozhodne vyskúšajte Sezamky, ktoré sú čisto vegánske! Sezamové plátky sú sladené ryžovým, alebo trstinovým sirupom a majú originálnu, sezamovú chuť. 

 

Vegan Couverture čokolády 

Takmer každý má rád dobrú čokoládu, ktorou si zlepší deň, alebo zaženie zlú náladu. Mikulášsku náladu si môžete navodiť aj čokoládami Vegan Couverture, ktoré sú nielen vegánske, ale aj ich zloženie je fair trade. Túto novinku nájdete konkrétne v supermarkete Lidl.



Beauty sweeties

Alebo aj obľúbené kyslé mačičky! Chutné želé, ktoré je vegánske a ešte k tomu aj obsahuje vitamíny. Pochutnajte si na tejto skvelej vegan verzii, ktorá svojím mačacím tvarom rozžiare nielen detské očká, pri rozbalovaní mikulášskeho darčeku. Beauty sweeties sú dostupné v predajniach dm drogerie, potravinách Yeme a mnohých bio obchodíkoch.

 

 

Deva – Gaštano


Jednou z tradičných, priam klasických sladkostí je aj tyčinka od značky Deva s názvom Gaštano, ktorá v tejto vegánskej verzii obsahuje všetko, čo si dospelí pamätajú zo svojich detských čias. Oboznámte aj svoje deti s chutnou horkou čokoládou a kakaovo-orieškovou náplňou, ktoré spolu zaručia nezabudnuteľnú chuť.

Lotus nátierka a Lotusky

Bez tejto pochúťky si mnohí nevedia predstaviť svoju rannú kávu. Všestranné lotusky sa používajú aj na prípravu rôznych koláčov, korpusov a zákuskov – a navyše sú vegánske. Ak chcete potešiť kávičkára, Lotusky budú tá správna voľba. Okrem klasických keksíkov je bežne dostupná aj lotusková nátierka, ktorá môže poslúžiť ako skvelá náhrada napríkad nutely či arašidového masla.

Ritter sport – marzipan

Mlsné jazýčky sa určite potešia v mikulášskej čižmičke ďalšej chutnej čokoláde. Marcipánová čokoláda Ritter sport zaujme nielen svojim vegánskym zložením. Čokoláda s pravým marcipánom a mandľami sa hodí ako perfektný darček pre deti, aj dospelých. Najbežnejšie sú vegánske čokolády iba horké, preto dávame do pozornosti práve túto príchuť.

Emco mysli

Chrumkavé, či nechrumkavé? Emco mysli ponúka rôzne vegánske verzie svojich musli, ktoré majú rôzne ovocné alebo orieškové verzie. Musli je prirodzeným zdrojom vlákniny, vitamínov a neobsahujú palmový olej, alebo škodlivé farbivá. Obdarujte touto zdravou dobrotou svojich blízkych, či už s rastlinným mliekom, alebo chrumkať len tak samé. Väčšina príchutí má úplne rastlinné zloženie!

Sušienky z DM

V tejto kategórii sme si úprimne ani nevedeli vybrať. dM drogerie sú skrátka plné rôznych vegánskych sušienok a keksov, či už okrúhle a plnené, pripomínajúce disko keksy, alebo obľúbené kokosové guličky. Ponuka v tejto drogérii rozhodne stojí za rpeskúmanie! Okrme širokej ponuky je bežne aj jasne označené, ktoré produkty sú vegan, bio, či fair-trade.

 

7 days jahoda

Náš obľúbený tip takmer na záver. Vedeli ste, že aj croissanty 7 Days majú medzi sebou jedno vegánske eso? Je to croissant s jahodovou príchuťou! Keďže ako jediný neobsahuje krémovú, ale džemovú plnku, stáva sa tak aj vegánskym 🙂

 

Ak hľadáte širší výber, vegánske sladkosti majú v každom bio obchode či špecializovaných potravinách. Úmyslene sme dali dokopy zoznam práve týchto produktov, ktoré sú bežne dostupné a na mnohých miestach, poväčšine v najväčších slovenských supermarketoch. Aj vegánske sladkosti sú bežne dostupné v regáloch a dúfame, že sme vám uľahčili čítanie etikiet v potravinách! 🙂

Na záver pripomíname to najzdravšie, čo môžete v mikulášskej čižme darovať či dostať. Ovocie, sušené ovocie a rôzne zmesy, alebo oriešky! Nezabudnite na tieto „vegánske sladkosti“ a pridajte kopu vitamínov do mikulášskeho balíčka!



ZDIEĽAŤ