Albert Einstein vegetarián

Bol legendárny Albert Einstein vegetarián?

Vedeli ste, že najznámejší fyzik na svete, Albert Einstein, bol väčšinu svojho života vegetarián?
Pre Vegánske hody napísala Anna Beláková

Albert Einstein bol nepochybne veľkým prínosom pre dnešné fyzikálne vedy. Predložil teóriu relativity a taktiež významne prispel k rozvoju kvantovej mechaniky. Vedeli ste, že okrem toho väčšinu svojho života bol Einstein vegetarián?

Einstein bol vegetarián

Niečo o fyzikálnom velikánovi Einsteinovi

Narodil sa v roku 1879 v tedajšom Nemeckom cisárstve a zomrel v roku 1955 v USA. Vďaka kompasu, ktorý dostal od svojho otca, sa začal viac zaujímať o to, čo pôsobí na strelku kompasu a ako to vlastne funguje. Túto skúsenosť neskôr Einstein opísal ako najdôležitejšiu vo svojom živote, vzhľadom na svoju prácu.

Prečo bol Albert Einstein vegetarián?

V niektorých článkoch sa píše, že Albert Einstein bol vegánom. Nie je to však tak. Istú časť svojho života jedol všetky živočíšne produkty. Časom však svoje stravovacie návyky zmenil, ale nebolo to dobrovoľné. Vďaka tráviacim ťažkostiam mu lekári odporučili stravu, v ktorej vynechá živočíšne produkty. 

Kvôli svojej diéte Albert Einstein nejedol žiadne tuky, mäso a ryby. Vyjadril sa, že počas svojej zmeny stravovania si uvedomil, že človek sa pravdepodobne v dnešnej dobe nenarodil ako mäsožravec.

Albertovi Einsteinovi sa pripisuje uznanie za výrok: „Nič neprospeje ľudskému zdraviu a nezvýši šance na prežitie života na Zemi tak, ako vegetariánska strava.“

A ak vás zaujíma viac prečítajte si aj náš článok o Budhovi a jeho vegetariánskom presvedčení.

Zdroje:

https://www.greenmatters.com/p/was-albert-einstein-vegan

https://www.foodandwine.com/cooking-techniques/albert-einstein-genius-birthday-boy-vegetarian-vegan

https://www.latimes.com/food/sns-dailymeal-1890890-healthy-eating-weird-reason-albert-einstein-vegetarian-20180307-story.html

https://sk.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein

ZDIEĽAŤ