Ikea minulý týždeň predstavila nové, bezmäsité guľôčky. Svojím rastlinným zložením sú vhodné pre vegánov, cielia však aj na milovníkov mäsa. Od tradičných mäsových guľôčok sú totiž takmer na nerozoznanie, či už vzhľadom, štruktúrou, alebo chuťou.
Spoločnosť IKEA stojí za svojím cieľom klásť pri výrobe potravín čo najväčší dôraz na trvalú udržateľnosť. Rozhodla sa preto pozrieť na známe mäsové guľôčky z iného uhla pohľadu. Vznikli tak „Plantballs“, aby aj milovníci tradičných mäsových guľôčok mali na výber udržateľnejšiu alternatívu. Vyrábajú sa zo surovín ako bielkovina zo žltého hrachu, ovos, zemiaky, cibuľa či jablká. Pri takomto zložení je prekvapivý práve vzhľad, ako aj chuť – naozaj je ťažké ich od seba odlíšiť. V porovnaní s klasickou mäsovou verziou však majú iba 4 % klimatickej stopy!
Minulý týždeň prebehlo predstavenie novej verzie guľôčok aj na Slovensku. Prítomní boli zástupcovia spoločnosti IKEA, no svoje zastúpenie malo aj rastlinné stravovanie – Vegánske hody vysvetlili vplyv stravy na životné prostredie, ale aj ozrejmili dôležitosť zavádzania rastlinných možností. Okrem toho sme boli aj svedkami blind testu – teda ochutnávaniu nového produktu a jeho porovnávanie s tradičnou mäsovou verziou.
Ako dopadlo testovanie?
Všetci záujemcovia a záujemkyne o blind test dostali dve misky s naservírovaným jedlom – guľôčky so zemiakovou kašou a brusnicovou omáčkou. Po ochutnaní mali určiť, ktorá verzia má mäsové zloženie a ktorá je bezmäsitá.
Väčšina prítomných správne uhádla, že rastlinné guľôčky sa nachádzajú v zelenej miske. V priestore však bolo vidieť uznanlivé prikyvovanie – guľôčky sú naozaj chutné.
„Pri vývoji bezmäsitých guľôčok bolo naším hlavným cieľom čo najvernejšie napodobniť chuť a textúru mäsa, no použiť na to iba rastlinné suroviny. Vyskúšali sme množstvo rôznych surovín aj postupov a s výsledkom sme veľmi spokojní,“ uviedol Alexander Magnusson, ktorý pracuje ako šéfkuchár a projektový vedúci IKEA Food.
Prítomní vegetariáni a vegáni si chvíľu počkali, aby svojím ochutnaním neprezradili správne zaradenie obsahu misiek s ich farbou. Následne si na guľôčkách pochutnali tiež. Prítomný Food Commercial Leader pre firmu Ikea Jakub Slavík však prítomných upozornil na zloženie kompletného jedla. Hoci bezmäsité guľôčky sú čisto rastlinného pôvodu, na podujatí sa podávali s vegetariánskou prílohou. Rovnako tomu bude aj v reštaurácii Ikea – bezmäsité guľôčky sa budú podávať podľa tradičnej receptúry, teda so smotanovou omáčkou. Zástancovia rastlinnej stravy si môžu k novinke zvoliť inú prílohu.
Z prítomných influencerov sa mnohí zaujímajú práve o udržateľnosť či zdravý životný štýl. Predstavenie nových bezmäsitých guľôčok si preto nenechali ujsť.
Spoločnosť IKEA uvádza, že chce vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. Preto chce inšpirovať k zdravšiemu a udržateľnejšiemu životnému štýlu, ktorý bude mať pozitívny vplyv na ľudí a planétu. Aj zaradenie bezmäsitých guľôčok do ponuky spoločnosti pomáha priblížiť sa k tomuto cieľu.
IKEA tak nasleduje mnohé potravinové či gastro reťazce, ktoré sa chopili príležitosti a vytvárajú ekologickejšiu alternatívu svojich produktov.
Ochutnáte nové, bezmäsité guľôčky aj vy?
K dispozícii budú od augusta, teda už o niekoľko dní! Nájdete ich v reštaurácii Ikea, za tú istú nízku cenu ako klasické mäsové guľôčky. Bude tiež možnosť kúpiť si ich v obchode so švédskymi špecialitami, balenie mrazených bezmäsitých guľôčok si tak môžte pripraviť aj doma.
V ponuke naďalej zostávajú aj zeleninové guľôčky, ktoré majú taktiež úplne rastlinné zloženie. Nové bezmäsité guľôčky predstavujú alternatívu najmä pre tých zákazníkov, ktorí sa nechcú vzdať mäsovej chuti švédskeho tradičného jedla.