Seaspiracy-Fishing-Industrys-Destruction-Uncovered-By-Cowspiracy-Filmmakers-In-New-Netflix-Documentary

Dokument Seaspiracy odkrýva tajomstvá rybolovu

Priemysel komerčného rybolovu má obrovský dopad na životné prostredie – veľa ľudí však o tom ani netuší. Dokument Seaspiracy si určil za cieľ oboznámiť širokú verejnosť o tejto problematike. Na Netflixe tak uvidíme odhalené temné tajomstvá a ilegálne praktiky, ktoré skrýva rybolov.

planéta
Seaspiracy má odhaliť temné tajomstvá rybolovu a poukázať na obrovský dopad na životné prostredie. Foto: Netflix

Producenti Seaspiracy stoja aj za oceneným dokumentárnym filmom Cowspiracy (2014), ktorý rapídne zvýšil povedomie o súvislosti medzi zmenou klímy a poľnohospodárstvom. Pri Seaspiracy majú v pláne dosiahnuť rovnaký efekt ako predošlý dokumenz, no tentokrát ide o svetový rybolov. Dokument je spracovaný s pomocou pútavého rozprávania a odhaľovania niektorých najhlbších tajomstiev v tomto priemysle. 

Producent filmu Kip Andersen tvrdí, že Seaspiracy odhalí „najdôležitejší z chýbajúcich kúskov environmentálnej hádanky“.

Seaspiracy trailer

„Oceán ma od detstva fascinoval,“ poznamenal Tabrizi v traileri. „Ale romantická vízia o oceáne, ktorú som vždy mal, sa úplne zmenila. Bol som nútený čeliť jednej strane príbehu, ktorú som nikdy nepoznal.“ dodal.

V traileri je vyobrazený nadmerný, nezákonný rybolov i zaobchádzanie s ľuďmi pracujúcimi v tomto priemysle. Vyskytli sa v ňom zábery, v ktorých môžeme vidieť respondentov, ako počas rozhovoru žiadali o vypnutie kamier, či skrytie tváre pre ich vlastnú bezpečnosť.  

Režisér Ali Tabrizi uviedol, že počas natáčania filmu bol celý tím zaskočený, pretože podcenili obludnosť toho, čo sa chystali odhaliť. 

Seaspiracy
Dokument Seaspiracy bude celosvetovo dostupný už tento týždeň, nájdete ho na Netflixe. Foto: Youtube

Vyjadrenie Garyho Strokesa

Gary Stokes, dlhoročný námorný aktivista a hongkonský zakladateľ mimovládnej organizácie OceansAsia, bol tiež súčasťou filmu. Pre portál greenqueen sa vyjadril „som veľmi rád, že konečne prichádza takýto film“. Stokes, profesionálny fotograf a inštruktor potápania, predtým pôsobil ako riaditeľ spoločnosti Sea Shepherd Asia, počas ktorej sa stal kvalifikovaným vyšetrovateľom a pracoval na odhalení odvetvia žraločích plutiev.

Premiéra „Seaspiracy“ na Netflixe

Premiéra je naplánovaná na 24. marec 2021. Dokument bude k dispozícii viac ako 190 miliónom divákov po celom svete, vrátane Slovenska. Medzitým si na Netflixe môžete pozrieť Cowspiracy alebo What the Health.

Ak bude mať Seaspiracy taký veľký dosah ako Cowspiracy, je pripravený zmeniť zmýšľanie o tom, čo ľudstvo robí s našimi oceánmi – najmä z dôvodu stúpajúcej miery neudržateľnej spotreby morských plodov, ktorá podporuje odvetvie rybolovu. Pozrite si dokument na Netflixe: https://www.netflix.com/sk-cs/title/81014008

Zdroje:

Seaspiracy: Cowspiracy Makers To Debut New Documentary On Netflix Exposing Fishing Industry’s Destruction by Greenqueen 
Seaspiracy Documentary Trailer Secures Thousands Of Views Ahead Of Netflix Release by Plantbasednews
‚Seaspiracy‘ on Netflix Will Uncover the Fishing Industry’s Environmental Secrets by Green Matters

Staňte sa aj vy srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!

ZDIEĽAŤ