vegan-olympic-athletes-body-3

Olympiáda s príchuťou vege

Tohtoročné olympijské hry sú vplyvom pandémie plné kompromisov, ale aj kontroverzie. Či už je to strach domácich z veľkého počtu cudzincov a cudziniek, alebo skresané finančné prostriedky. Aj napriek rôznym prekážkam, tento rok sa konečne po odložených OH 2020 v Tokiu stretli športovci a športovkyne zo všetkých kútov sveta. Vedeli ste, že mnoho z nich sa stravuje vegetariánsky či vegánsky?

Pre Vegánske hody napísala Anna Beláková.

Šport a vegánstvo

Vegáni či vegánky v svojom jedálničku nemajú žiadne živočíšne produkty. Vďaka takejto strave môže nastať otázka, odkiaľ berú potrebné živiny na vrcholové výkony?

Hlavným dôvodom na obavy športovcov pri prechode na rastlinnú stravu je, že sa obávajú toho, či rastlinná strava dostatočne pokryje zvýšenú potrebu bielkovín. Pravdou však je, že rastlinná strava je bohatá na bielkoviny a môže sa vyrovnať, alebo aj prekonať výživovú hodnotu mäsových či iných živočíšnych výrobkov. Pri prechode na rastlinnú stravu je najmä u športovcov dôležité, aby sa nechali po istom čase vyšetriť u lekára a tak kontrolovali, ktoré vitamíny a minerály im chýbajú. Zväčša to býva nedostatok vitamíny D3, omega-3 mastných kyselín, alebo vitamínu B12. Nízku hodnotu týchto vitamínov však majú väčšinou aj ľudia, ktorý sa stravujú tradične,  živočíšnymi výrobkami.

Atletickí vegáni a vegánky

Známou futbalistkou pôsobiacou v tíme USA je Alex Morgan. Tento rok v Tokiu absolvovala už svoju tretiu olympiádu. Po pôrode sa dala veľmi rýchlo späť do formy. Vegánkou sa stala kvôli svojmu psovi. Ako sama povedala: “Prijala som vegánsku stravu, pretože mi nepripadá fér mať psa, ktorého zbožňujem a napriek tomu stále jesť mäso”.

Morgan Mitchell je atlétkou, ktorá sa vegánkou stala už roku 2012. „Môj teraz už bývalý priateľ si pozrel niekoľko dokumentárnych filmov, ukázal mi ich a povedal, že by sme mali prejsť na vegánstvo. Všetko som okamžite zahodila a urobila som to. Bol to tento zvláštny moment osvietenia … odvtedy som to neľutovala, “ povedala Morgan.

Ďalšou vegánkou je Vivian Kong, ktorá reprezentuje Hongkong v šerme ľavou rukou. “Videla som všetky výhody vegánstva. Etické, environmentálne, aj sociálne. Všetky tieto veci prispejú k niečomu vyššiemu,” povedala Vivien. Jej tréner sledoval všetky jej energetické hladiny počas športovania a vďaka skvelým výsledkom sa pre vegánstvo rozhodol aj on. Vivien vraví, že vďaka svojej strave sa rýchlejšie zotavuje a je silnejšia.

Cheavon Clarke je jamajský boxer, ktorý reprezentuje Veľkú Britániu v ťažkej váhe. Cheavon rád vytvára a prezentuje zdravé jedlá a vraví: „Existuje mýtus, že ako veľký športovec nemôžete byť vegán.  Nesúhlasím, pretože dvíham rovnaké čísla a to so silou rastlín! “ 

Cheavon Clarke: Britský dvíhač ťažkej váhy. Kedysi bol vodičom dodávky, tento rok sa zúčastnil olympiády v Tokiu. Foto: Olympics.com

Množstvo ďalších športovcov a športovkýň sa rozhodlo pre vegánstvo a vravia, že sa cítia oveľa lepšie a dosahujú omnoho lepšie výsledky – aj vďaka rastlinnej strave. 

Aj v Čechách a na Slovensku má vegánstvo medzi vrcholovými športovcami svojich zástancov a zástankyne. V Čechách ide napríklad o MMA zápasníkov Magdalénu Šomrovú a Pavla Salčáka. Na Slovensku je propagátorom vegánskej stravy hokejový obor Zdeno Chára.

Trh sa prispôsobuje vegánstvu

Pred pár rokmi bolo veľmi ťažké nájsť špecializované produkty, ktoré by spĺňali 100% rastlinný pôvod. Postupom času sa však výrobcovia začali prispôsobovať trendu a začali vyrábať vegánske produkty. Sú to najmä rôzne proteíny, kolagény, alebo aj rôzne doplnky stravy, ako sú vitamíny a minerály. S pribúdajúcimi počtami športujúcich ľudí na vegánskej strave pribúdajú aj tieto produkty a ponuka sa stále spestruje. 

 

Zdroje:

GREAT VEGAN ATHLETES. Vegans Thriving. Elite Vegan Athletes
What Do Vegan Olympic Athletes Eat to Compete?
VEGÁNSTVO A VRCHOLOVÝ ŠPORT? ÁNO, IDE TO K SEBE!
Five Reasons Why Sport Is Going Vegan

ZDIEĽAŤ