hba-leonardo-dicaprio-greta-thunberg

Top vegánske celebrity

Osobnosti, ktoré sa snažia meniť svet k lepšiemu – alebo top vegánske celebrity, ktoré sa oplatí sledovať.

Pre Vegánske hody napísala Sofia Marcinkechová.

Pozlátko, pôvab, klebety a… zelenina?

Zdá sa, že počet celebrít, ktoré si počas pandémie osvojili rastlinnú stravu stále stúpa. Či už ide o zdravie, wellness alebo etiku – populárne celebrity prenášajú vegánstvo zo subkultúry do mainstreamu. Máme preto pocit, že je dôležité vyzdvihnúť tie celebrity, ktoré využívajú ich úspech a slávu na zdieľanie svojich pocitov zo stravovania sa pre ich zdravie, pre planétu a pre zvieratá.

To často zahŕňa aj spájanie ich mena a venovanie ich času na vývoj či propagáciu rastlinných doplnkov, potravín, kozmetických a módnych výrobkov. Napríklad herec Jason Momoa známy ako Aquaman prednedávnom predstavil vegánske tenisky, ktoré sú vyrobené z prírodnej kože.  

Naša spoločnosť kladie obrovský dôraz na vplyv tých, ktorí sú v centre pozornosti. Mnoho ľudí chce napodobniť svoje idoly a túži nasledovať spôsob ich života, či už ide o fitness, módu alebo stravovacie preferencie. 

Prečo sa stávajú celebrity vegánmi/kami?

Známe osobnosti vyraďujú mäso, mliečne výrobky a vajcia z mnohých dôvodov. Zdá sa, že zdravie a vzhľad sú jedny z tých hlavných pre ich zmenu v stravovaní. Ale je tu aj spravodlivý podiel celebrít, ktoré sa stali vegánmi hlavne kvôli zvieratám – „celebritní aktivisti“.

Zdravotné benefity vegánskej stravy 

Rastúci počet medicínskych štúdií ukazuje, že zdravotné benefity rastlinnej stravy prevyšujú benefity tej tradičnej. Rastlinná strava môže byť obzvlášť dobrá pre kardiovaskulárny systém. Čoraz viac celebrít si zaužívalo vegánsku stravu ako riešenie ich zdravotných problémov.

Zistenia predložené Americkej spoločnosti pre výživu naznačili, že rastlinná strava dokáže normalizovať vysoký krvný tlak za menej ako dva týždne. V roku 2017 uskutočnila Imperial College London prieskum niekoľkých štúdií o konzumácii ovocia a zeleniny.

Správa pôvodne publikovaná v Medzinárodnom vestníku epidemiológie uvádza, že riziko kardiovaskulárnych chorôb klesá pri konzumácii 200 g ovocia a zeleniny denne asi o 13 percent. Rakovina klesá o štyri percentá a riziko predčasnej smrti o 15 percent. Pri konzumácii 800 g ovocia a zeleniny tieto riziká klesajú  o 28, 13 a 31 percent.

Aktivizmus celebrít

Niet pochýb, že ako vegáni obľubujeme práve vegánske celebrity, ktoré prepožičiavajú svoj hlas tým, ktorí sa za seba nemôžu postaviť.

Či už je to Joaquin Phoenix, ktorý v jeho oscarovej reči prevalcoval mliekárne alebo Natalie Portmanová, ktorá posilnila 16 000 študentov v srdcervúcom prejave. Takéto celebrity robia rozdiely, ktoré vnikajú do našich životov, často nevedomky.

Problémy, proti ktorým najčastejšie bojujú sú: Poľnohospodárstvo, klimatická kríza, trh s kožušinou, či testovanie na zvieratách. Bez ohľadu na dôvod, majú obrovskú moc ovplyvňovať a formovať spoločenské názory. 

Pohodlne sa usaďte a prečítajte si o niekoľkých z mnoho vegánskych celebrít, ktoré svoju slávu a vplyv používajú na pomoc zvieratám a planéte.

Joaquin Phoenix

Hviezda najnovšieho filmu Joker, Joaquin Phoenix, často podporuje zvieracoprávne hnutia. Foto: Peta

Herec nedovolí, aby mu v šírení vegánskeho posolstva bránil tlak Hollywoodu. Joaquin sa dostal na titulné stránky vo februári 2020, kedy za rolu Jokera získal oscarové ocenenie a svoj prejav sústredil na krutosť v mliekarenskom priemysle. Na pódiu vyzval ľudí, aby prijali rastlinnú stravu, ktorá zmierni utrpenie chovaných zvierat. „Sme veľmi odpojení od sveta prírody,“ varoval publikum.

Vo svojej oscarovej reči upozorňoval na krutosť mliečneho priemyslu. Foto: The Telegraph

Spýtal sa „Prečo máme pocit, že môžeme umelo oplodniť kravu a ukradnúť jej dieťa, aj keď sú jej úzkostné výkriky neprepočuteľné?“. Herec sa stal vegánom už v jeho 3 rokoch a to po tom, ako bol on a jeho súrodenci svedkami zabíjania rýb skutočne násilným a agresívnym spôsobom. 

Phoenix sa pravidelne zúčastňuje na kampaniach v mene zvierat napríklad pre organizáciu PETA a zúčastňuje sa aj rôznych protestov. Bol videný pár hodín po získaní ceny Akadémie pre najlepšieho herca, ako zachraňuje kravy pred smrťou. 

Či už ide o protikožušinové zhromaždenia, vystupovanie proti mäsovému a mliekarenskému priemyslu alebo účasti na vegánskych dokumentoch (Earthlings), niet pochýb o tom, že Phoenix je jedným z najobľúbenejších vegánov vôbec. 

Natalie Portman

Obľúbenou vegánskou celebritou je aj Natalie Portman, rada zdieľa svoje obľúbené recepty. Foto: Gulf News

V súčasnosti je Natalie Portman jednou z najvplyvnejších herečiek Hollywoodu. Portman, známa aj z filmu Čierna labuť, bola vegetariánkou už od 9 rokov, keď sa kvôli láske a súcitu k zvieratám vzdala mäsa. Ako rástla a dozvedela sa viac o mliekarenskom a vaječnom priemysle, stala sa plne vegánkou a začala sa zapájať do aktivizmu.

Inšpiroval ju Tobey Maguire, s ktorým bola v roku 2008 na skúškach k filmu, kde ochutnala jeho vegánsku energetickú tyčinku, ktorá jej naozaj zachutila. Portman počas celej karantény na sociálnych sieťach zdieľa videá o varení rastlinných jedál. 

Portman si svoju stravu skutočne užíva. Foto: Instagram

V rozhovore s Jimmym Fallonom vysvetlila, že ju baví ukazovať, aká rozmanitá môže byť vegánska strava. „Páči sa mi, keď poukazujem, na to, že aj doma môžete variť naozaj vynikajúce, rozmanité a ľahké jedlá, ktoré vaše deti budú jesť, a  sú dokonca rastlinné,“ povedala Fallonovi. Herečka tiež nedávno investovala do spoločnosti MycoWorks, ktorá vyrába vegánsku kožu z húb.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio a jedna z najznámejších aktivistiek proti klimatickej kríze, Greta Thunberg, Foto: Harper´s Bazaar

DiCaprio je jednou z najvýznamnejších celebrít, ktoré hovoria o klimatických zmenách. Investoval tiež do značky Hippeas, ktorá sa venuje výrobe pochúťok z cíceru. 

Dicaprio vyzval svojich followerov na Facebooku a Twitteri, aby vymenili mäso za vegánsky Beyond Burger aspoň raz do týždňa. Držiteľ Oscara je investorom a amabasádorom firmy Beyondmeat, ktorá prednedávnom oznámila partnerstvo s fastfoodmi. Aj keď nie je  isté, či je DiCaprio stopercentne vegán, otvára dvere dôležitým diskusiám.

Lewis Hamilton

Päťnásobný šampión formuly 1 Lewis Hamilton je vegánom od roku 2017. Britská závodná legenda presedlala na rastlinnú stravu pre zlepšenie športového výkonu a pomoc životnému prostrediu. 

Hamilton chce, aby sa fastfoody stali menej krutým miestom. Otvoril sieť rastlinných reštaurácií Neat Burger. Spoločnosť Neat Burger minulý rok otvorila prvé dve reštaurácie v Londýne. 

Lewis Hamilton podniká aj v biznise s vegánskym rýchlym občerstvením. Foto: VegNews

Lewis nie je jediný vegán v jeho rodine, je ním aj jeho milovaný buldog –  Roscoe, ten je podľa jeho slov po prejdení na vegánsku stravu zdravší. Jeho chlpatý spoločník v minulosti trpel zdravotnými problémami, ktoré sú medzi jeho plemenom bežné. Vďaka rastlinnej strave sa život Roscoeho zmenil k lepšiemu. Hamilton, ktorý s radosťou zdieľa dobré správy, napísal: „Je opäť ako šteňa! Bolo úžasné vidieť tieto zmeny u Roscoea a som nesmierne vďačný, že ich môžem s vami zdieľať. “

Na svojho spoločníka nedá dopustiť. Foto: Joe Portlock/Getty Images

Moby

Dlhoročný vegán a aktivista za práva zvierat, umelec Moby. Foto: Overture Global

Pri téme vegánske celebrity nemožno vynechať jedného z najvýznamnejších dlhoročných vegánov. Rastlinnej strave sa venuje už od roku 1987, americký hudobník a obhajca práv zvierat Moby. Hudobná legenda vylúčila mäso zo svojej stravy vo veku 19 rokov, a to vďaka svojmu milovanému kocúrovi Tuckerovi. Moby pre Rolling Stone povedal  „Urobím všetko pre to, aby som ho chránil a urobil šťastným.“ 

Pri pohľade na svojho kocúra si položil otázku –  Prečo by som mal aj naďalej jesť zvieratá? povedal: „Ani za miliárd rokov by mi nenapadlo zraniť môjho kocúra. Prečo teda jem iné zvieratá, ktoré majú štyri (alebo dve) nohy, dve oči, úžasný mozog a emocionálne cítenie?“. Vtedy  sa rozhodol, že už viac nechce prispievať k utrpeniu zvierat a stal sa vegánom. 

Umelec mal vlastnú prednášku TEDx na tému „Prečo som vegán?“, kde diskutoval o kognitívnej disonancii konzumácie mäsa. 

Zdieľajúc svoju vášeň, Moby v roku 2015 otvoril vegánsku reštauráciu Little Pine a všetky zisky venoval organizáciám bojujúcim za  práva zvierat. Svetu dáva hrdo najavo, že je vegánom na celý život množstvom tetovaní na rukách a krku.

Tetovania s Mobyho svetonázorom sú neprehliadnuteľné. Foto: Mirror Co UK

Či už ste im fandíte alebo ich kritizujete, nemožno poprieť, že vegánske celebrity majú neuveriteľne silné postavenie. Avšak podstatnú úlohu zohrávame my všetci, pretože ak chceme zmeniť svet, musíme najskôr začať od seba.

Zdroje:
Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets
Eating more fruits and vegetables may prevent millions of premature deaths
13 Celebrities Before and After Going Vegan
Vegan celebrities 2021: 44 stars share why they went vegan
The 12 Most Influential Vegan Celebrities in 2021

ZDIEĽAŤ