Burger-King-U.K.-Says-50-Menu-Will-Be-Plant-Based-By-2030

Bude mať Burger King spolovice rastlinné menu?

Spoločnosť Burger King by chcela mať do roku 2031 aspoň polovicu svojich produktov rastlinných. Uviedol tak generálny riaditeľ spoločnosti, vegánske produkty podľa neho vytláčajú živočíšne. Klasické produkty sa nahrádzajú alternatívami, rozširuje sa tak rastlinné menu.

Pre OZ Vegánske hody napísala Anna Beláková.

V rozhovore pre britské noviny generálny riaditeľ Burger King UK Alasdair Murdoch vysvetlil, že pridanie rastlinných položiek do ponuky reťazca vytláča živočíšne produkty. V nasledujúcom desaťročí by to mohlo viesť k ponuke reťazca, kde bude o 50 percent menej živočíšnych produktov. „Bude menej mäsových výrobkov? Mohli by ste povedať, že áno. Postupom času sa zníži množstvo hovädzieho mäsa, ktoré sa podieľa na našom celkovom predaji.“ uviedol Murdoch.

Rastlinná ponuka v Burger King

Minulý rok v januári spoločnosť Burger King UK uviedla na trh Rebel Whopper, ktorý miesto hovädzieho mäsa obsahuje mäso rastlinné. Je vyrobený z rastlinného cesta, avšak obsahuje majonézu z vajec. Zatiaľ čo Rebel Whopper bol počas pandémie z ponuky reťazca vyradený, Murdoch odhalil, že Burger King obnoví svoj rad produktov Rebel Whopper, ako plne vegánsku možnosť. 

Rastlinné burgre sú dnes už dostupné v mnohých pobočkách reťazca, rastlinné „nugetky“ by sa mali rozšíriť práve v tomto období. Foto: Burger King

Reťazec navyše doplní rastlinnú verziu svojho hamburgeru Chicken Royale a bezmäsitých nugetiek. V januári 2021 obnovil Burger King UK svoj klasický Veggie Bean Burger ako Vegan Bean Burger (ktorý už neobsahuje mliečny syr a majonézu z vajec).

Rastlinne nielen v UK

Mimo Veľkej Británie pokračuje Burger King v zavádzaní rastlinných produktov, po uvedení Impossible Whopper v roku 2019, na viac ako 7 000 miestach po celých Spojených štátoch. Tento burger vznikol v spolupráci s firmou Impossible Foods, ktorá je známa výrobou rastlinného mäsa. Odvtedy medzinárodný reťazec uviedol na trh celý rad rastlinných burgerov. 

Spoločnosť Burger King naposledy nadviazala partnerstvo s holandskou značkou The Vegetarian Butcher (ktorú v roku 2019 získala spoločnosť Unilever), aby tak do svojho menu zaradila rastlinné produkty v 25 krajinách Európy, Stredného východu a Afriky. 

Pobočky spoločnosti Burger King v Spojenom kráľovstve aktívne nahrádzajú mäso rastlinnými alternatívami. Zdroj: VegNews

Toto partnerstvo doteraz viedlo k uvedeniu Whopper Vegetal v Mexiku, Plant-Based Whopper v Číne a vegánskych kuracích nugetiek v Nemecku. K nim sa pridajú ešte mnohí ďalší. Na iných trhoch, ako sú Južná Kórea a Japonsko, spolupracuje Burger King s austrálskou značkou v2Food, na pridaní rastlinných burgerov do svojho jedálnička.

Snaha spoločnosti Burger King o čiastočne rastlinné menu je veľmi vítaná. Z tejto iniciatívy sú nadšený nielen vegáni, ale aj ľudia, ktorí sa snažia vo svojom jedálničku obmedzovať živočíšne produkty. Podobnú stratégiu volia aj iné populárne fast-food reťazce, ako napríklad produkt McPlant od McDonald´s. Znížiť počet jedál s mäsom až o 50% sa zaviazal napríklad aj britský reťazec ázijskej kuchyne Wagamama, ktorého pobočku môžeme poznať z Bratislavy.

„Základným cieľom iniciatívy Burger King for Good je byť transparentný, byť zodpovedný a spolupracovať s ostatnými, aby sme zabezpečili, že naše obchodné rozhodnutia budú správne informované a zdravé.“

  • Alasdair Murdoch, generálny riaditeľ spoločnosti Burger King U.K.
V súlade so svojím dlhodobým záväzkom znížiť svoju uhlíkovú stopu, spoločnosť Burger King UK nedávno oznámila, že uvedie na trh vegánske a vegetariánske hamburgery, napríklad rastlinnú verziu svojho kuracieho hamburgeru „Royale“. Zdroj: GreenQueen



Zdroje:
BURGER KING UK MENU TO BE 50 PERCENT PLANT-BASED BY 2031
Burger King U.K. Says 50% Menu Will Be Plant-Based By 2031

50% of Burger King UK menu will be plant-based by 2031

ZDIEĽAŤ